Referindu-se la procesul de aderare a Suediei și Finlandei la NATO, vice-ministrul rus de Externe, Serghei Ryabkov, a spus: „Summitul de la Madrid consolidează politica NATO de a încercui în mod agresiv Rusia”.

După ce Turcia a dat undă verde pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO, Rusia a reacționat față de demersul de aderare la NATO a acestor țări. Acordând o declarație presei rusești pe această temă, vice-ministrul rus de Externe, Serghei Ryabkov, a afirmat că /Rusia/ va lua măsuri împotriva aderării Finlandei și Suediei la NATO. „Summitul de la Madrid consolidează politica NATO de a încercui agresiv Rusia. Acest lucru nu va influența sub nicio formă politica noastră. Ne vom asigura 100% securitatea”, a spus el.

 „Vom lua măsuri împotriva consolidării NATO în Europa de Est”

Făcând referire la deciziile și măsurile NATO de a-și întări trupele în țările est-europene precum Polonia, Bulgaria și România, Ryabkov a declarat că vor lua măsuri și împotriva acestui lucru și a spus: „Avem capacitățile și resursele necesare. Securitatea noastră va fi garantată sută la sută. Cei care au luat această decizie au iluzia că Rusia poate fi suprimată și aliniată. Nu vor avea succes. Nu vor putea consolida securitatea țărilor în care sunt prezente trupele NATO. Speranța de stabilitate va fi și mai îndepărtată. Și în acel moment, riscurile se vor intensifica”.

sursa: RADOR