Cei care se ocupă de monitorizarea media în Rusia (Roskomnadzor) susțin că au trimis în cursul zilei de ieri (21 mai 2015) mai multe avertizări scrise celor de la Google, Twitter și Facebook, pretinzând încălcarea legilor internetului din Rusia.

Astfel, accesul pe cel mai utilizat motor de căutare și pe cele două rețele de socializare ar putea fi blocat în cazul în care cele trei companii nu se conformează regulilor naționale impuse de ruși cu privire la utilizarea internetului. 

Roskomnadzor, purtătorul de cuvânt al celor care se ocupă de monitorizarea media în Rusia, susține că cele trei firme americane au primit în aceste zile scrisori prin care li se cere respectarea legilor de internet pe care criticii presedintelui Vladimir Putin le califică drept acte de cenzură.

În scrisorile noastre amintim în mod repetat companiilor despre consecințele încalcării legislației,

susține purtatorul de cuvant al serviciului federal Vadim Ampelonsky.

Ampelonsky mai spune că tehnologia de criptare a celor trei companii nu a permis Rusiei blocarea unor site-uri ci doar eliminarea parțială a conținutului. 

Purtătorul de cuvând declară că, pentru a se supune legislației ruse, cele trei companii sunt obligate să trimită statului rus date referitoare la bloggerii ruși care înregistrează peste 3.000 de accesări zilnice. Totodată, Ampelonsky susține că cele trei companii americane sunt obligate să închidă site-urile unde Roskomnadzor sesizează apeluri la "proteste neanunțate și frământări sociale".

Fost spion KGB, Putin descrie internetul ca fiind un proiect CIA, adâncind astfel neîncrederea Moscovei si Washingtonului. În acest context, la sfârșitul anului trecut, Putin declara că intenționează să pună internetul sub control guvernamental total, dar criticii Kremlinului văd în legislația referitoare la internet o portiță către libertatea de exprimare de la reîntoarcerea lui Putin la Kremlin în 2012.

Anul trecut rusia a adoptat o lege care permite procurorilor ruși blocarea, fără nicio hotărâre judecătorească a site-urilor care conțin informații legate de proteste. Totodată, legislația mai prevede ca bloggerii care au un număr ridicat de cititori trebuie să se înregistreze oficial și să își confirme identitățile agenției guvernamentale. 

Facebook a declarat că va răspunde cerințelor guvernului rus și că îi va pune la dispoziție date despre utilizatori, conforme politicilor companiei și legislației locale.

Twitter a avut un răspuns similar în SUA, respingând însă cele 108 cereri formulate de guvernul rus în ultimele 6 luni ale anului 2014.

Google a declarat că va pune la dispoziție o parte din informațiile ce îi privesc utilizatorii, răspunzând unui procent de 5% din cele 134 de cereri guvernamentale ruse. Totodată, Google a declarat că nu răspunde cererilor care nu urmăresc procedurile legale și politicile Google.

Realizăm faptul că sunt înregistrate sub jurisdicția Statelor Unite. Însa consider că, în acest caz, companiile ar trebui să demonstreze supunere egală în fața legislațiilor naționale. Dacă cele trei companii nu urmăresc cu mai mult interes cererile de date ale guvernului rus, vor fi aplicate sancțiuni,

susține Ampelonsky.

Sursă: EurActiv.com și Reuters