Rusia avertizează: Dezarmarea nucleară nu mai este o opțiune, nici măcar după pace

Au fost săptămâni de activitate diplomatică intensă în contextul războiului din Ucraina, scrie „La Razon” (Spania) î ntr-un articol semnat de Carmen Oporto.
Cea mai recentă mișcare semnificativă a avut loc vinerea trecută, când reprezentantul Casei Albe, Steve Witkoff, a călătorit la Sankt Petersburg pentru o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin. Întâlnirea, care a durat aproximativ patru ore, s-a desfășurat cu ușile închise, iar inițial nu au fost dezvăluite detalii specifice despre conținutul discuțiilor.
În ciuda ermetismului inițial, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a oferit câteva declarații în această privință. Deși a afirmat că „totul merge bine” în cadrul negocierilor, el a avertizat și că „nu trebuie să ne așteptăm la rezultate imediate”. Aceste cuvinte scad și mai mult așteptările privind o încetare temporară a focului într-un conflict care și-a sărbătorit recent a treia „aniversare” și, în ultimele luni, a reînviat temerile cu privire la o posibilă escaladare nucleară globală.
Cu toate acestea, Moscova a precizat deja că, chiar dacă s-ar ajunge la o soluție pașnică a conflictului, aceasta nu ar presupune un proces de dezarmare nucleară. Această poziție a fost reafirmată la începutul acestei săptămâni, coincizând cu cea de-a 15-a aniversare de la semnarea tratatului de dezarmare START III, cunoscut și sub numele de Noul START. În acest context, fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe canalul său Telegram: „Situația este de așa natură încât, chiar și în cazul încheierii totale a conflictului din jurul așa-numitei Ucraine, dezarmarea nucleară va fi imposibilă în deceniile următoare”.
Medvedev a mers mai departe și a atacat Washingtonul și pe aliații acestuia, pe care i-a acuzat că au încălcat spiritul tratatului semnat în 2010. Acest acord, singurul în vigoare între cele două puteri nucleare, a limitat numărul maxim de focoase nucleare strategice la 1.550 și numărul de sisteme de lansare desfășurate de fiecare parte la 700, fie pe uscat, pe mare sau pe aer.
„Au decis că pot menține paritatea nucleară formală cu Rusia și, în același timp, pot duce un război nedeclarat împotriva noastră, folosind sancțiuni nelimitate și apoi armele și specialiștii lor”, a adăugat el. O politică care, potrivit lui Medvedev, „a plasat lumea sub amenințarea izbucnirii celui de-al treilea război mondial”.
Trebuie reamintit că în februarie 2023, la exact un an de la începutul invaziei ruse din Ucraina, când Vladimir Putin a anunțat suspendarea respectării tratatului START III . Această decizie a fost aspru criticată de organizații internaționale precum NATO. Secretarul general de atunci, Jens Stoltenberg, a declarat că, odată cu întoarcerea Moscovei, „întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată”.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii