Rusia a transmis joi SUA că ar trebui să retragă armamentul și trupele de pe teritoriile noilor membri NATO. Washington și aliații trebuie să se angajeze în mod legal să oprească extinderea Alianței către Est.

Moscova a răspuns la propunerile americane privind securitatea în Europa, în vederea unor negocieri care ar putea duce la detensionarea crizei între Rusia și Occident legate de Ucraina, a anunțat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

Un oficial al Departamentului de stat a confirmat faptul că ambasadorul John Sullivan a primit răspunsul Moscovei, notează EURACTIV.com.

Răspunsul Rusiei, potrivit agenției RIA:

- Rusia consideră că SUA au „denaturat” propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate în direcția creării de beneficii pentru Washington și aliații săi, ignorând caracterul integrat al pachetului de propuneri și alegând subiecte convenabile;

- Rusia consideră inacceptabile solicitările Occidentului ca Rusia să-și retragă trupele din anumite zone ale propriului teritoriu;

- Rusia spune că, pentru detensionarea situației din Ucraina, Kievul trebuie să respecte Acordul de la Minsk, livrările de arme din țările occidentale către Ucraina trebuie să se oprească, iar cele deja livrate să fie retrase, toți consilierii și instructorii occidentali ar trebui retrași, iar NATO trebuie să renunțe la exerciții militare comune cu Ucraina;

- Rusia insistă ca toate trupele și armamentul forțelor americane să fie retrase din Europa Centrală și de Est, precum și din statele baltice; 

- Rusia așteaptă propuneri concrete din partea SUA și a NATO privind un angajament legal care să garanteze că Alianța Nord-Atlantică nu se extinde către Est.  

Statele Unite au precizat joi seara că Antony Blinken și Serghei Lavrov au convenit să se întâlnească săptămâna viitoare - cu condiția să nu existe o invazie până atunci.

Rusia a acumulat forțe aeriene, terestre și maritime numeroase în jurul Ucrainei, dar președintele Vladimir Putin și alți oficiali ruși susțin că trupele efectuează doar exerciții militare.

De asemenea, Rusia l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului american de la Moscova, a anunțat Departamentul de Stat, condamnând această acțiune „neprovocată”.

Președintele american Joe Biden va discuta vineri despre criza din Ucraina cu liderii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Marii Britanii, Uniunii Europene și NATO, a anunțat biroul premierului canadian Justin Trudeau.