Rusia lansează un nou avertisment nuclear la adresa Ucrainei și a Occidentului, în contextul în care Rusia a început deja să publice rezultatele referendumurilor pe care le consideră un preludiu la anexarea a patru regiuni ucrainene, scrie Reuters.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a lansat un nou avertisment nuclear dur la adresa Ucrainei și a Occidentului, în contextul în care Rusia a început să publice rezultatele referendumurilor pe care le consideră un preludiu la anexarea a patru regiuni ucrainene.

Ultimul atac verbal al Moscovei a fost lansat pe fondul preocupărilor unor țări europene care investighează scurgeri majore și inexplicabile la două conducte de gaze naturale rusești de sub Marea Baltică, ceea ce prezintă riscuri de explozii și de scufundare a navelor care ar putea intra în zonă.

Kremlinul, care a acuzat probleme tehnice pentru întreruperile anterioare ale livrărilor de gaz rusesc către Europa, a declarat că nu poate exclude posibilitatea unui sabotaj, fără a spune însă cine este vinovat.

Confruntarea Rusiei cu Occidentul a dus la acutizarea crizelor energetică și alimentară în multe țări de la invazia Rusiei în Ucraina, acțiune întâmpinată cu sancțiuni occidentale dure și măsuri de retorsiune rusești.

Avertismentul nuclear lansat marți de Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, se adaugă la avertismentele emise de președintele Putin și asociații săi în ultimele săptămâni. Analiștii susțin că avertismentele sunt menite să descurajeze Ucraina și Occidentul, lăsând să se înțeleagă că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare tactice pentru a apăra teritoriul recent anexat, unde forțele rusești s-au confruntat cu contraofensive ucrainene puternice în ultimele săptămâni.

Avertismentul lui Dmitri Medvedev diferă de cele anterioare prin faptul că a estimat pentru prima dată că alianța militară NATO nu va risca un război nuclear și nu va intra direct în războiul din Ucraina chiar dacă Moscova va lovi Ucraina cu arme nucleare.

"Cred că NATO nu va interveni direct în conflict, chiar și în acest scenariu. Demagogii de peste ocean și din Europa nu vor muri într-o apocalipsă nucleară", a declarat Medvedev pe Telegram.

Sursa: RADOR