Vladimir Putin și Xi Jinping doresc să arate unitate și forță cu ocazia vizitei la Moscova a liderului chinez. Președintele Conferinței pentru securitate de la München spune că unul dintre ei profită cel mai mult de pe urma actualei relații.

Vizita de trei zile are obiectivul de a demonstra relațiile bune dintre Moscova și Beijing. Putin mai vrea să arate că, în ciuda războiului său împotriva Ucrainei, nu este izolat pe scena internațională.

Christoph Heusgen, președintele Conferinței pentru securitate de la München, spune că vizita e importantă pentru ambii lideri. Cu toate acestea, e clar că au apărut schimbări în relația dintre cele două state, iar Rusia a devenit un partener-junior al Chinei, prin autoizolare.

"Rusia este acum o benzinărie cu reduceri pentru China. Desigur, Xi apreciază asta", a declarat Heusgen pentru n-tv, preluat de Spiegel Online.

Declarația e o aluzie la catalogarea făcută cu ani în urmă de fostul senator american John Mccain.

"Am spus anterior că Rusia e o benzinărie care aspiră să fie o țară. De fapt Rusia e o benzinărie condusă de niște mafioți, care aspiră să fie o țară. Vorbim despre o țară condusă de cleptocrați și corupți. Cu alte cuvinte, Rusia e o țară în declin", declara John McCain la Chișinău, în aprilie 2014, relatează Adevărul.

 

 

În plus, mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională l-a făcut pe Putin un "lepros" în cadrul comunității internaționale. "Desigur că îi convine președintelui chinez să vină și să stea trei zile – e un upgrade".

În schimb, Xi are nevoie de Rusia în competiția cu SUA. Conducătorii Chinei se tem "că, după acest dezastru pe care Putin l-a provocat țării sale, va avea loc o revoluție, o răsturnare în Rusia" și că țara se va întoarce din nou către Occident.

Vladimir Putin îi transmite lui Xi Jinping că e pregătit să discute despre planul de pace chinez

Mai mult pe EurActiv »