Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a declarat duminică (12 aprilie) că apropierea Finlandei și Suediei de Alianța Nord-Atlantică este un motiv de îngrijorare pentru Rusia. 

Observațiile oficialului rus au fost făcute pe fundalul unei declarații comune apărută în ziarul Aftenposten, în care miniștrii apărării din Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca și Islanda au susținut că nordul Europei trebuie să fie pregătit pentru eventuale riscuri sau incidente, care ar putea fi pricinuite de Rusiei.

Spre deosebire de anii precedenți, țările nordice se concentrează pe apărarea comună, îndreptată împotriva Rusiei, ceea ce subminează relațiile constructive, pozitive stabilite în ultimele decenii, precizează Ministerul de externe rus printr-o declarație oficială.

Finlanda (care se învecinează cu Rusia) și Suedia, nu sunt membre NATO. Însă, cele două țări au sporit în ultimii ani cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică, astfel că declarația comună a fost unul dintre cele mai puternice răspunsuri oferite de cele două țări față de agresiunea Rusiei.

Premierul finlandez Alexander Stubb a catalogat declarația rușilor ca un "zăngănit de sabie" care nu ar trebui însă să ne surprindă.

Desigur că nicio altă țară nu are drept de veto asupra deciziilor luate de Finlanda, susține Stubb.

Alexander Stubb a declarat că cele două crize izbucnite în Georgia și Ucraina au afectat politica de securitate din regiune.

Un pilon esențial al (apărării și) cooperării noastre internaționale este relația cu Suedia. De asemenea, este clar că vom continua o colaborare strânsă în interiorul UE și un parteneriat strâns cu NATO, a mai declarat Stubb. 

Sursă: EurActiv.com