Rusia reprezintă o „amenințare directă” pentru securitatea țărilor NATO, ai căror lideri se reunesc în cadrul unui summit la Madrid, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

„O vom spune clar”, în timpul summitului care urmează să revizuiască foaia de parcurs a Alianței pentru prima dată din 2010, „că Rusia reprezintă o amenințare directă pentru securitatea noastră”, a subliniat șeful NATO.

Stoltenberg a dat totodată asigurări că summitul NATO de la Madrid va fi „istoric și transformator”, în fața „celei mai grave crize de securitate” de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Va fi un summit istoric și transformator pentru alianța noastră, ne reunim în timpul celei mai grave crize de securitate cu care ne confruntăm după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a spus Stoltenberg. Fostul premier norvegian a subliniat că cei 30 de aliați răspund într-o manieră „puternică și unită la toate amenințările și provocările cu care ne confruntăm”.

Summitul va fi unul transformator pentru că „vom lua decizii istorice”, între ele - aprobarea unui nou Concept Strategic care să stabilească politicile NATO pentru următorul deceniu, într-o „lume mai competitivă și mai periculoasă, pentru a proteja toți aliații și cei circa un miliard de cetățeni”, a adăugat el.

Conceptul Strategic anterior a fost aprobat în 2010, iar Stoltenberg a subliniat că documentul care va fi adoptat miercuri va reflecta faptul că lumea este în prezent „cu totul diferită” față de acum 10 ani. EFE amintește că documentul din 2010 recunoștea Rusia drept partener strategic al NATO.

„Acum nu va mai fi cazul. Aștept ca, atunci când liderii vor cădea de acord asupra Conceptului Strategic, să menționeze fără echivoc că Rusia reprezintă o amenințare directă la securitatea noastră și aceasta se va reflecta în Conceptul Strategic”, a insistat Stoltenberg.

În ceea ce privește China, care nici măcar nu era menționată în Conceptul Strategic din 2010, liderii aliați intenționează să indice că în 2022 Beijingul reprezintă „o provocare la adresa valorilor, intereselor și securității” aliate.

Stoltenberg a reiterat că China „nu este un adversar”, dar a admis că trebuie luate în calcul „consecințele” pentru securitatea aliată atunci când țara asiatică investește în noi capacități militare sau încearcă să controleze infrastructuri critice.

Semn al acestei preocupări - comentează AFP -, NATO i-a invitat în acest an pentru prima dată pe liderii japonez și sud-coreean să participe la summit.

Stoltenberg a mai anunțat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa prin videoconferință liderilor alianței la începutul summitului, în care va fi aprobat un pachet integral de ajutor pentru ca țara să se poată apăra în fața agresiunii ruse.

La summitul de la Madrid, aliații urmează să dea undă verde creșterii forței de reacție rapidă, de la 40.000 de militari în prezent, la peste 300.000. Forța de reacție rapidă a NATO este o forță multinațională înalt pregătită și avansată din punct de vedere tehnologic, formată din componente terestre, aeriene, maritime și din forța pentru operațiuni speciale pe care alianța o poate desfășura rapid oriunde este nevoie.

Stoltenberg a asigurat că sporirea numărului acestei forțe „va fi gata” pentru 2023.

În ceea ce privește intrarea Finlandei și Suediei în NATO, după acordul pe care cele două țări nordice l-au încheiat marți cu Turcia pentru a evita blocarea de către Ankara a aderării celor două state, Stoltenberg a pus accentul pe rapiditatea procesului. Astfel, șeful NATO a subliniat că Helsinki și Stockholm și-au depus cererile de intrare în NATO în luna mai, iar la summitul de la Madrid liderii aliați vor lua decizia de a invita cele două țări să se alăture organizației transatlantice.

Stoltenberg a spus că se așteaptă la o ratificare rapidă în cele 30 de parlamente ale țărilor membre ale NATO a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară.

„După invitație, avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente. Acest lucru ia întotdeauna timp, dar mă aștept ca și în acest caz lucrurile să meargă repede pentru că aliații sunt pregătiți pentru ca procesul de ratificare să se desfășoare cât mai repede cu putință”, a insistat șeful NATO.