Deputatul Dumei orășenești Moscova Evgheni Stupin a fost exclus din Partidul Comunist pentru că s-a pronunțat împotriva războiului și a scris o caracterizare pozitivă despre opozantul Ilia Iașin, scrie Meduza.

Anunțul a fost făcut chiar de Evgheni Stupin, pe pagina sa de pe Telegram.

Potrivit lui Stupin, trei dintre acțiunile sale au stat la baza expulzării sale din partid:

- semnarea scrisorii "Socialiștii și comuniștii împotriva războiului", în ziua invaziei ruse asupra Ucrainei;

- oferirea unei referințe pozitive în dosarul penal al opozantului rus Ilia Iașin (aflat în arest, n.r.);

- votul său acordat împotriva raportului primarului Moscovei, Serghei Sobianin, în Duma orășenească Moscova, în 2022.

Nikolai Zubrilin, liderul fracțiunii Partidului Comunist din Duma orășenească Moscova, și fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Valeri Rașkin, au votat pentru excluderea lui Stupin din partid. Doar două persoane au votat împotriva excluderii sale din partid: secretarul Comitetului orășenesc Pavel Tarasov și Tatiana Desiatova.

Stupin nu a fost, deocamdată, exclus din fracțiunea Partidului Comunist din Duma orașului Moscova, relatează Kommersant, citând o sursă din partid. Acesta este al treilea caz de expulzare a unui deputat din Partidul Comunist, în cadrul lucrărilor Dumei orășenești Moscova cea de-a șaptea Legislatură.

În 2020, Elena Șuvalova și Dmitri Loktev au fost expulzați din partid. Unul dintre motivele excluderii Elenei Șuvalova a fost invitația politicianului Aleksei Navalnîi la una dintre mesele rotunde, care era planificată să aibă loc la sediul Dumei orășenești Moscova, în noiembrie 2019.

Loktev a fost expulzat oficial pentru nerespectarea Memorandumului preelectoral al Comitetului orășenesc Moscova al Partidului Comunist; el a asociat această decizie cu faptul că în 2019 nu a susținut proiectul de buget al orașului. 

Sursa: RADOR