De la începutul războiului, peste un milion de ruși au fugit din țară, potrivit unei estimări a Institutului francez de relații internaționale. Sectorul tehnologiei informației este deosebit de afectat de acest exod, scrie Les Echos.

Rusia nu a mai cunoscut un asemenea val de emigrări de la revoluția bolșevică din 1917. Un raport recent al Institutului francez de relații internaționale (IFRI), redactată de cercetătorul rus Vladislav Inozemțev, numește această mișcare în masă de populație declanșată de invadarea Ucrainei în februarie 2022 "exodul secolului".

O parte a clasei mijlocii educate, opusă regimului lui Vladimir Putin, a fugit din Rusia în doi timpi: din primele săptămâni care au urmat agresiunii din Ucraina, apoi, în septembrie 2022, după apelul Kremlinului la "mobilizarea parțială".

Tineri, bogați și instruiți

Nu e ușor să măsori fenomenul, atât de rare și parțiale sunt cifrele oficiale. Ultimele statistici oficiale recunosc că mai multe sute de mii de persoane ar fi plecat de la începutul războiului. Potrivit lui Vladislav Inozemțev, ar fi în realitate un milion. Se conturează un profil al acestor emigranți.

Raportul IFRI arată că această emigrare în vreme de război se referă în principal la persoane care nu și-au pus problema înainte să plece din Rusia". Acești bărbați (în mare majoritate), tineri, avuți și foarte instruiți, fac parte dintr-o clasă de mijloc superioară globalizată. "?Ei au o anumită experiență a călătoriilor în străinătate, vorbesc limbi străine și înțeleg bine cultura digitală mondială contemporană", precizează documentul.

Fuga creierelor 

Această deplasare de populație nu e fără consecințe pentru economia rusă. În 2022, peste un procent din mâna de lucru rusă a emigrat, producând multe dificultăți pe piața muncii. Dacă o serie de sectoare au fost luate prin surprindere de acest exod, cel al tehnologiei informației a suferit cel mai mult din cauza fugii creierelor.

"La sfârșitul anului 2022, un informatician din șase angajați ai companiilor rusești lucra dintr-o țară străină", detaliază institutul.

Exodul secolului a fost însoțit și de o fugă masivă de capitaluri, evaluată la aproape 4.000 de miliarde de ruble (40 de miliarde de euro). În ultimii ani, clasa medie superioară rusă - astăzi amputată de emigrația post-război - menținuse în viață cererea de locuințe, de produse de lux ca și de servicii de restaurante și hoteluri", subliniază documentul. Aceste sectoare se chinuie astăzi să se readapteze după plecarea clienților lor. 

Natalitatea, la cel mai scăzut nivel

În paralel, o altă amenințare apasă pe economia rusă: declinul demografic. Războiul, incertitudinea pe care o generează și emigrația se repercutează în special în rata fecundității, care a scăzut la cel mai de jos nivel după 1993.

Totuși, IFRI relativizează efectele emigrației asupra economiei ruse: "Exodul actual nu creează pentru economia rusă decât riscuri structurale și nu sistemice".

"Economia rusă va rezista probabil la efectele emigrației recente, înainte de toate pentru că guvernul a ales deliberat calea de-modernizării și că majoritatea celor care au plecat în străinătate nu sunt indispensabili pentru economia autarhică și etatistă pe care președintele Putin este pe cale s-o instituie", notează Marine Bourrier.

Sursa: RADOR