Ucraina va cere luni Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite (ONU), să emită o hotărâre de urgență prin care să solicite Rusiei să își oprească invazia.

Ucraina crede că că argumentele folosite de Moscova pentru a-și justifica atacul armat se bazează pe o interpretare eronată a legii genocidului, informează Reuters, citată de Agerpres.

Deși hotărârile curții sunt obligatorii și țările le respectă în general, CIJ nu deține mijloace directe pentru a asigura punerea în aplicare a acestora.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că "operațiunea militară specială" din Ucraina este necesară "pentru apărarea persoanelor care au fost victime ale intimidărilor și genocidului", referindu-se la locuitorii din estul acestei țări a căror primă sau singură limbă vorbită este rusa.

Partea ucraineană consideră că afirmația de "genocid" este neadevărată și că, în orice caz, ea nu reprezintă o justificare legală pentru a susține invadarea țării.

Dosarul depus la Curtea Mondială, cunoscută oficial sub numele de Curtea Internațională de Justiție, se concentrează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele țări. Tratatul desemnează CIJ drept for legislativ pentru rezolvarea litigiilor dintre semnatari.

Săptămâna trecută, consiliul executiv al Asociației Internaționale a Cercetătorilor din domeniul Genocidului a dat publicității un comunicat în care a afirmat că Vladimir Putin "și-a însușit eronat și a utilizat abuziv termenul de 'genocid'" .

"Nu există absolut nicio dovadă că există un genocid în Ucraina", a declarat președintele asociației menționate, Melanie O'Brien.

Ambasada Rusiei din Haga nu a dat curs solicitărilor agenției Reuters de a face declarații pe această temă.

CIJ poate dispune "măsuri provizorii" rapide într-un termen de câteva zile sau de câteva săptămâni pentru a preveni agravarea situației din Ucraina, înainte de a analiza fondul dosarului sau de a decide dacă acesta este de competența sa.

Ucraina a solicitat măsuri provizorii din partea CIJ în 2014 după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea, iar curtea a ordonat ambelor țări să nu agraveze disputa.

Audierile de luni vor începe la ora locală 10:00 (09:00 GMT) cu prezentarea argumentelor părții ucrainene. Rusia își va susține cauza în cursul zilei de marți.