În această primăvară are loc o nouă campanie în Rusia, care caută recruți pentru a-și completa trupele în războiul din Ucraina. Reclamele promit bonusuri în numerar și beneficii atrăgătoare.

Recrutorii cheamă pe neanunțate bărbați potriviți. Birourile de recrutare lucrează cu universități și agenții de servicii sociale pentru a convinge studenți și șomeri, notează El Mundo.

În timp ce luptă în bătăliile grele din Ucraina, precum la Bahmut, și ambele părți pregătesc contraofensive care ar putea costa și mai multe vieți, mașinăria de război a Kremlinului are mare nevoie de noi recruți.

Mobilizarea a 300.000 de rezerviști în septembrie – descrisă ca o chemare "parțială" la arme – a provocat panică în toată țara, deoarece majoritatea bărbaților sub 65 de ani fac parte din punct de vedere tehnic din rezerviști. Zeci de mii de ruși au fugit din țară în loc să se prezinte la centrele de recrutare.

Kremlinul neagă că va fi o altă convocare pentru ceea ce descrie drept o "operațiune militară specială" în Ucraina, care durează de mai bine de un an.

Dar, pe fondul unei incertitudini generalizate cu privire la faptul că o astfel de mobilizare va avea loc, guvernul ademenește bărbații să se ofere voluntari, fie prin centre de recrutare improvizate în diferite regiuni, fie prin apeluri telefonice. În acest fel, poate "evita declararea unui al doilea val de mobilizare formală", după ce primul a fost atât de nepopular, potrivit unui raport recent al Institutului pentru Studiul Războiului, un think-tank din Statele Unite.

Un moscovit a declarat pentru Associated Press că angajatorul său, o organizație finanțată de stat, a colectat cardurile de înregistrare ale tuturor angajaților bărbați de vârstă potrivită pentru luptă și a spus că le obține amânări. Cu toate acestea, a spus el, situația l-a speriat.

"Te simți nervos și speriat, nimeni nu vrea să ajungă brusc într-un război cu o armă în mână", a spus bărbatul, care a vorbit sub acoperirea anonimatului de teama represaliilor. "Operațiunea specială se prelungește oarecum, așa că te poți aștepta la orice surpriză din partea autorităților ruse".

A trecut mai bine de o săptămână de când și-a înmânat cardul, a spus el, iar excepțiile sunt de obicei rezolvate într-o zi sau două, fapt care i-a declanșat anxietatea.

Presa rusă subliniază că bărbații din toată țara primesc somații de la centrele de înrolare. În cele mai multe cazuri, li se cere pur și simplu să-și actualizeze detaliile, în altele li s-a ordonat să participe la pregătirea militară.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că răspunsul la citațiile de actualizare a datelor la birourile de înrolare este o "practică obișnuită" și "o muncă continuă".

Alte rapoarte neconfirmate din presă spun că autoritățile le-au spus guvernelor regionale să adune un anumit număr de voluntari. Unii oficiali au anunțat că vor deschide centre pentru a-i determina pe bărbați să semneze contracte care să le permită să fie trimiși să lupte ca soldați profesioniști.

Au apărut reclame pe site-urile guvernamentale și pe conturile de social media ale instituțiilor și organizațiilor statului, precum biblioteci și licee.

Una dintre acestea, distribuită de un guvern local din regiunea de vest Iaroslav, a promis un bonus unic de aproximativ 3.800 de dolari pentru înrolare și un salariu lunar de până la 2.500 de dolari pentru acei trimiși în Ucraina, plus aproximativ 100 de dolari pe zi pentru "participarea la operațiuni de ofensivă activă" și 650 de dolari "pentru fiecare kilometru de avans în echipele de asalt".

Anunțul a adăugat că soldatul va primi, de asemenea, reduceri de impozite și rambursări de împrumuturi, copiii lui vor primi admiterea la facultatea preferată și ar exista o compensație generoasă pentru familia lui dacă ar fi rănit sau ucis în luptă. De asemenea, ar avea de câștigat statutul de veteran, ceea ce aduce și mai multe avantaje.

În orașul siberian Novosibirsk, autoritățile le-au cerut universităților și centrelor de formare profesională să publice campania pe site-urile lor, a declarat Serghei Șernișov, fondatorul unei școli private de comerț din oraș.

Șernișov a împărtășit anunțul pe contul său de socializare "pentru ca lumea întreagă să știe ce face consiliul nostru", dar a declarat pentru AP că nu intenționează să îl pună pe site-ul școlii. "Este ciudat" să vizezi elevii din școlile profesionale, a spus el.

Ca parte a eforturilor, recrutorii se întâlnesc cu studenți și șomeri sau îi cheamă pe bărbați să facă voluntariat.

Un moscovit care a vorbit sub acoperirea anonimatului pentru propria sa siguranță a spus că a primit un astfel de apel și a fost surprins de cât de amabil a fost. "După «nu-ul» meu nu au existat amenințări sau (încercări de) a mă convinge, (doar) «mulțumesc, la revedere»".

Au existat cazuri izolate cu agenți de recrutare care au făcut presiuni asupra bărbaților să se înscrie, a spus Grigori Sverdlin, fondatorul unui grup numit "Să mergem în pădure", care îi ajută pe bărbați să evite mobilizarea.

Grupul primește până la 100 de mesaje pe zi de la bărbați care solicită sfaturi despre cum să gestioneze citațiile, a spus el, în comparație cu zecile de întrebări pe zi din ultimele luni. În cele mai multe cazuri, oficialii doresc să-și actualizeze înregistrările cu adrese și numere de telefon și pot încerca să recruteze bărbați în acest proces. Dar Sverdlin a spus că unele cazuri atrag atenția.

În regiunea Vologda, la aproximativ 400 de kilometri (250 de mile) nord de Moscova, grupul a primit mesaje că aproape toți cei care au mers la birou după ce au primit o citație "sunt nevoiți să semneze o hârtie prin care li se interzice părăsirea regiunii".

Avocatul Aleksei Tabalov, care conduce grupul de asistență juridică Recruit School, consideră că nu este nimic neobișnuit ca autoritățile să dea acum citații. Unele sunt comune înainte de campania de recrutare de primăvară, care ar urma să înceapă pe 1 aprilie pentru cei care trebuie să facă serviciul militar obligatoriu.

Toți bărbații ruși cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani trebuie să servească un an în armată, deși mulți evită serviciul militar pe motive de sănătate sau primesc scutiri de studii. Proporția bărbaților care evită să fie recrutați este deosebit de mare în Moscova și în alte orașe mari, iar mulți oameni pur și simplu se feresc de funcționarii care poartă citații de recrutare.

Tabalov a spus că unii bărbați au spus că au mers la birouri pentru a-și actualiza detaliile, dar au descoperit că oficialii "le distrag atenția și le propun să semneze contractul, vorbindu-le despre cineva care trebuie să-și iubească patria și să o apere". El se îndoiește că există ceva care să facă atractiv voluntariatul după 13 luni de război cu zeci de mii de morți și răniți.

"Oamenii înțeleg deja ce înseamnă să semnezi un contract", a spus el. "Cei care s-au ars o dată este puțin probabil să cadă în aceeași capcană".

Tabalov a spus că grupul său continuă să primească mesaje de la militari care doresc să-și anuleze contractele, dar acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal până când președintele Vladimir Putin nu încheie mobilizarea parțială, care a început în septembrie, printr-un nou decret.

"Părăsirea războiului înseamnă acuzații penale automate", a spus Tabalov, adăugând că au existat o serie de acuzații penale începând din decembrie și soldații care dezertează sau au plecat fără permisiune au fost urmăriți penal.

Mediazona a numărat 247 de verdicte în 536 de dosare pe aceste acuzații și altele similare și a remarcat că o treime dintre cei condamnați au primit pedepse cu suspendare, ceea ce le permite autorităților să-i trimită înapoi pe front.

Actuala campanie de recrutare este similară cu cea desfășurată vara trecută înainte de mobilizarea din septembrie, a declarat Katerina Stepanenko, analistă la Institutul pentru Studiul Războiului.

Autoritățile au folosit și atunci stimulente financiare și au format batalioane de voluntari, dar inițiativa nu a fost clar suficientă, deoarece Putin a recurs ulterior la mobilizare parțială.

"Au recrutat deja o parte considerabilă dintre oamenii care au avut stimulente financiare vara trecută. Și au avut probleme în a face acest lucru anul trecut", a spus Stepanenko.

Campania actuală de recrutare arată că armata este conștientă de nevoile sale de personal în Ucraina."Campania de mobilizare a celor 300.000 de militari a arătat că nu este de ajuns să se formeze un grup de atac suficient pentru ca Rusia să își poată continua operațiunile ofensive", a subliniat Katerina Stepanenko.

Sursa: RADOR