Rusia va desfăşura în Crimeea bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile să transporte rachete nucleare, ca răspuns la scutul antirachetă în România, a declarat luni pentru RIA Novosti șeful Comisiei pentru apărare din Consiliul Federației.

Moscova intenţionează să desfăşoare escadrile de bombardiere strategice Tu-22M3 la baza aeriană Gvardeiskoie din Crimeea, a precizat Viktor Bondarev, şeful Comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei (Camera superioară a parlamentului rus), informează Reuters, preluată de Agerpres.

Declarația a fost făcută în ziua în care Rusia marchează cinci ani de la anexarea peninsulei de la Ucraina.

Instalarea mijloacelor sistemului de apărare antirachetă al SUA în România ”a schimbat în mod cardinal echilibrul de forţe în regiune”, a mai spus senatorul rus, potrivit căruia bombardierele desfăşurate în Crimeea urmează să fie modernizate în decurs de câţiva ani, ceea ce va permite străpungerea sistemelor de apărare aeriană şi apărare antirachetă ”oriunde în Europa”.

”Raza de acţiune a unui Tu-22M3 şi raza rachetelor de croazieră de la bordul său vor permite transportarea focosului nuclear oriunde în Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de apărare antirachetă şi al sistemelor de apărare aeriană inamice, iar luând în considerare şi modernizarea sa pe parcursul următorilor ani la nivelul M3M şi echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, acesta devine un vector universal pentru lovituri asupra tuturor tipurilor de ţinte la o distanţă de mii de kilometri”, a subliniat Bondarev.

În afară de bombardiere, flota aeriană rusă din Crimeea are în componenţa sa avioane de luptă MiG-29 şi Su-27, a adăugat el.