Cheltuielile secrete, din care se plătesc sporurile excepționale plătite familiilor soldaților uciși, s-ar putea dubla și ele. Pentru prima dată, bugetul apărării îl depășește pe cel politicilor sociale, scrie Le Monde.

Dacă mai era nevoie de vreo confirmare... pregătirile pentru bugetul 2024 al Federației Ruse sunt clare: Kremlinul se pregătește pentru un război lung și își oferă mijloacele financiare pentru a face acest lucru.

Bugetul de apărare al Rusiei ar urma să ajungă anul viitor la 10,8 trilioane de ruble (106 miliarde de euro), sau 6% din produsul intern brut, notează Bloomberg.

Creșterea, de aproape 70%, este amețitoare: în 2023, cheltuielile alocate apărării au fost de 6,4 trilioane de ruble (62 de miliarde de euro), sau de 3,9% din PIB. În 2021, cheltuielile militare au fost echivalente cu 2,7% din PIB.

Pentru comparație, bugetul de apărare al Statelor Unite pentru 2024 este de așteptat să se ridice la 842 de miliarde de dolari (795 de miliarde de euro), sau cu 3,2% mai mult decât anul precedent.

Cheltuieli secrete

După cum notează jurnalista Farida Rustamova, Rusia se pregătește pentru prima dată în istoria sa să cheltuiască mai mult pentru apărare decât pentru politici sociale (care va fi de 7,5 mii de miliarde de ruble sau 73 de miliarde de euro), un capitol bugetar foarte mare, care include în special pensiile.

Acest rezultat este cu atât mai incongruent cu cât urmează un an electoral (în martie 2024 vor avea loc alegeri prezidențiale), în mod tradițional favorabil unor cheltuieli sociale semnificative.

O altă caracteristică nou apărută: cheltuielile secrete, sau cheltuielile al căror scop nu este specificat, aproape că se vor dubla, ajungând la 11,1 trilioane de ruble (110 miliarde de euro), sau 30% din buget.

O parte din aceste cheltuieli este dedicată „operațiunii militare speciale” din Ucraina, dar acest fond mai ales permite guvernului să acționeze cu discreție. Primele excepțional de mari plătite familiilor soldaților uciși (5 milioane de ruble, adică 49.000 de euro) sunt, de exemplu, luate din acest fond.

Diverse surse au observat deja o utilizare sporită a acestor cheltuieli secrete de la începutul anului 2023. În august, Reuters estima că cheltuielile militare pentru primele șase luni ale anului au depășit deja bugetul total militar pentru acest an.  

Optimism

O altă observație care se desprinde din acest proiect de buget dezvăluit de Bloomberg este că Rusia privește spre viitor cu optimism. În ciuda costului războiului și în special al sancțiunilor, Moscova mizează pe un buget în creștere cu 22% față de 2023, și un deficit care scade la doar  0,9% din PIB.

Aceste previziuni se bazează în mare parte pe creșterea așteptată a veniturilor din gaze și petrol, despre al căror preț autoritățile ruse estimează că ar urma să crească cu aproape un sfert, până la 11,5 trilioane de ruble (113 miliarde de euro).

În schimb, guvernul pare să nu mai primească venituri legate de plecarea firmelor străine (diferitele tipuri de „taxe” pe care companiile care doresc să-și vândă afacerea în Rusia trebuie să le plătească). Aceste plecări au adus 114,5 miliarde de ruble (1,12 miliarde de euro) în 2023, dar sunt preconizate doar 2,1 miliarde de ruble în 2024.

Înainte de adoptare, bugetul va trebui aprobat în această toamnă de ambele camere ale Parlamentului, după care va fi semnat de președintele Vladimir Putin.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA