În ultimele zile, serviciile de informații ale Statelor Unite au crescut alertele privind operațiunile de influență străină, care au devenit mai sofisticate din 2016, scrie Courrier International (Franța).

Ultimul semnal de alarmă a fost dat cu câteva ore înainte de vot: serviciile de informații americane, FBI și agenția federală de securitate informatică au avertizat într-un comunicat luni, 4 noiembrie, că adversarii Washingtonului desfășoară „noi operațiuni de influență pentru a submina încrederea publicului” în integritatea alegerilor din Statele Unite și pentru a alimenta diviziunile între cetățeni”. Evidențiind Iranul, dar mai ales Rusia, „cea mai activă amenințare”.

„Serviciile de informații americane au avertizat în trecut despre operațiunile de influență străină, timide în 2016 și mai viguroase în 2020, dar niciodată nu a emis avertismente atât de prompte și dese ca în această toamnă”, scrie „The New York Times”.

În ultimele zece zile, acestea au denunțat de trei ori activitățile rusești, notează ziarul. „Potrivit analizelor serviciilor de informații americane, Rusia lucrează pentru a susține candidatura fostului președinte Donald Trump, în timp ce Iranul îl favorizează pe adversarul său, vicepreședinta Kamala Harris. China pare să nu aibă nicio preferință în ceea ce privește rezultatul", adaugă ziarul într-un alt articol, dar aceste trei țări împărtășesc același obiectiv esențial: „să semene discordie și haos în speranța de a discredita democrația americană în ochii lumii”.

Comparativ cu 2016, campaniile lor de dezinformare au devenit mult mai țintite, potrivit surselor cotidianului „New York Times”, atât din punct de vedere geografic, cât și pe categorii de alegători. Ceea ce le-ar face mai eficiente, la fel ca și utilizarea sporită a inteligenței artificiale.

Săptămâna trecută, serviciile de informații americane au acuzat în special Rusia că se află în spatele a două videoclipuri „care susțineau în mod fals că haitienii votau ilegal în Georgia și că vicepreședinta Kamala Harris și soțul ei au primit mită de la rapperul Sean Combs”.

În septembrie, Departamentul de Justiție al guvernului lui Joe Biden a anunțat confiscarea numelor de domenii care ar fi fost folosite pentru operațiunile de influență ruse. Doi angajați ruși ai canalului public RT au fost, de asemenea, acuzați și au fost luate sancțiuni, a raportat „The Wall Street Journal”. La acea vreme, postul rusesc a reacționat ironizând revenirea „clișeelor” din 2016.

Într-un editorial recent despre „adevărata ingerință a Rusiei” în alegerile din Moldova și Georgia, același ziar conservator consideră că „interferența lui Vladimir Putin în alegerile din SUA nu va avea nicio influență asupra rezultatului final”.

Sursa: Rador Radio România