În Orientul Mijlociu, Rusia cultivă de multă vreme legături cu grupări desemnate de SUA drept teroriste.

Rusia, condusă de Vladimir Putin, fost șef al serviciilor secrete ale țării sale, dezvoltă o strategie de deschidere a fronturilor, nu doar războiul din Ucraina, ci și în Africa, odată cu prezența tot mai mare a grupului Wagner în Sahel și acum, potrivit la un raport publicat, cu așa-numita "Axa Rezistenței", formată din diferite grupări teroriste, precum Hamas, Hezbollah, milițiile irakiene, inclusiv Mișcarea Al-Nujaba și Asa'ib Ahl Al-Haqq (AAH) și alte grupări, inclusiv Houthi din Yemen, scrie La Razon.

"În Orientul Mijlociu, Rusia a cultivat de multă vreme legături cu grupări desemnate de SUA drept teroriste", se arată în raportul MEMRI.

"De la invazia Ucrainei, Rusia s-a bazat pe aceste legături de lungă durată pentru a extinde relațiile diplomatice, militare și economice cu astfel de grupuri. Aceste eforturi rusești indică apariția unei alianțe în curs de dezvoltare între Rusia și "Axa Rezistenței". De fapt, rețelele de socializare susținute de Iran l-au declarat pe președintele rus Putin în videoclipurile promoționale drept "Omul Axei (Rezistenței)", adaugă acesta.

Raportul documentează contactele Rusiei în timpul războiului cu aceste grupări teroriste. De asemenea, este oferită o trecere în revistă a relațiilor istorice ale Rusiei cu împuterniciții iranieni.

Potrivit raportului, Rusia a curtat în mod deschis și regulat teroriștii desemnați de SUA și facilitatorii terorismului în timpul invaziei sale în Ucraina, în concordanță cu politica de lungă durată a Moscovei de angajare cu împuterniciții iranieni în Orientul Mijlociu. O astfel de implicare subminează eforturile SUA de combatere a terorismului.

Adjunctul ministrului de Externe al Rusiei și reprezentant special pentru Orientul Mijlociu și Africa, Mihail Bogdanov, este motorul relațiilor dintre Rusia și Axa de Rezistență. Diplomatul de carieră de nivel înalt a gestionat mult timp angajamentul Rusiei cu grupurile teroriste susținute de Iran, întâlnindu-se în mod regulat cu liderii acestora, atât în ​​Rusia, cât și în Orientul Mijlociu.

Contactele Moscovei din timpul războiului cu Hassan Moukalled, un finanțator libanez al Hezbollah, sugerează că Rusia și Hezbollah coordonează evaziunea sancțiunilor, spălarea banilor și posibil transferurile de arme.

Rusia, prin ambasadorul său în Irak, Elbrus Kutrașev, a aprofundat contactul diplomatic cu milițiile susținute de Iran din Irak, care joacă un rol mai important în politica irakiană sub actualul guvern al prim-ministrului Shia Al-Sudani, susținut de miliții.

Este probabil ca Moscova să încerce să profite de relațiile în creștere cu milițiile irakiene pentru a crește exporturile de arme rusești către Irak, în încercarea de a contesta influența geopolitică a SUA în țară. În plus, rapoartele open source sugerează că milițiile susținute de Iran au facilitat transferurile de arme pentru a ajuta efortul de război al Rusiei.

Moartea confirmată a unui cetățean irakian care luptă pentru grupul rus Wagner în Ucraina și elogierea sa ulterioară de către canalele de socializare irakiene susținute de Iran ridică riscul ca milițiile irakiene să ajute la eforturile de recrutare pentru Rusia în Orientul Mijlociu pentru războiul său din Ucraina.

În Yemen, Moscova caută probabil să profite de relațiile sale de prietenie cu Houthi pentru a-și extinde influența asupra procesului de pace din această țară. Astfel de eforturi, care s-au accelerat în timpul războiului Rusia-Ucraina, prezintă riscuri strategice pentru interesele SUA și securitatea regională, deoarece influența rusă înrădăcinată în Yemen l-ar putea poziționa pentru a stabili o viitoare bază pe căi navigabile strategice pe termen lung.

Sursa: RADOR