Kremlinul îl aşteaptă cu optimism pe noul preşedintele american, potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Ca şi preşedintele ales al SUA, Lavrov a criticat NATO.

Rusia are speranțe mari de la Donald Trump, fapt afirmat în mod clar de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, în conferinţa anuală de bilanţ, susţinută marţi. 

Moscova salută faptul că viitorul președinte al Statelor Unite doreşte să participe la lupta împotriva terorismului internațional, care a reprezentat anul trecut cea mai mare amenințare la adresa securității mondiale, notează Spiegel Onlie.

Despre actuala administrație de la Washington, Lavrov a declarat că aceasta a participat prea puţin la această luptă. De asemenea, Rusia speră că Trump va fi mult mai cooperant decât Barack Obama în soluţionarea conflictului sirian. Prin urmare, este important ca Trump să fie invitat la runda de discuţii organizată pe 23 ianuarie, la Astana, Kazahstan.

Moscova aşteaptă ca Trump să-şi preia mandatul pentru a discuta şi despre arsenalul nuclear al celor două ţări, dar şi despre scutul american antirachetă din Europa. Echipa lui Trump a fost deja invitată la negocieri, dar nu a avut deocamdată nicio reacţie.

Lavrov a calificat drept "o idee proastă” desfășurarea trupelor americane în cadrul operațiunii "Atlantic Resolve" a NATO. Washingtonul a anunțat în octombrie anul trecut că, începând cu 2017, va trimite o brigadă suplimentară în Europa, ca răspuns la implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina.

În acest context, Serghei Lavrov a criticat politica țărilor occidentale de a exporta democrația. Acest lucru a provocat - din perspectiva Rusiei – numai probleme în politica internațională, de la situaţia din Ucraina, până la Primăvara arabă din Orientul Mijlociu.

Rusia este pregătită să coopereze pe picior de egalitate cu SUA, cu UE și NATO, "dar fără import de valori, fără încercări de a ne impune nouă anumite valori”, a susţinut Lavrov.  

În primul interviu acordat presei europene, viitorul preşedinte al SUA a susţinut că NATO este o instituţie "învechită". 

Întrebat în cine va avea mai multă încredere, Donald Trump a declarat, în interviul acordat Bild şi The Times, că, pentru început, va avea la fel de multă încredere şi în Angela Merkel și în Vladimir Putin.