Kremlinul îl așteaptă cu optimism pe noul președintele american, potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Ca și președintele ales al SUA, Lavrov a criticat NATO.

Rusia are speranțe mari de la Donald Trump, fapt afirmat în mod clar de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în conferința anuală de bilanț, susținută marți. 

Moscova salută faptul că viitorul președinte al Statelor Unite dorește să participe la lupta împotriva terorismului internațional, care a reprezentat anul trecut cea mai mare amenințare la adresa securității mondiale, notează Spiegel Onlie.

Despre actuala administrație de la Washington, Lavrov a declarat că aceasta a participat prea puțin la această luptă. De asemenea, Rusia speră că Trump va fi mult mai cooperant decât Barack Obama în soluționarea conflictului sirian. Prin urmare, este important ca Trump să fie invitat la runda de discuții organizată pe 23 ianuarie, la Astana, Kazahstan.

Moscova așteaptă ca Trump să-și preia mandatul pentru a discuta și despre arsenalul nuclear al celor două țări, dar și despre scutul american antirachetă din Europa. Echipa lui Trump a fost deja invitată la negocieri, dar nu a avut deocamdată nicio reacție.

Lavrov a calificat drept "o idee proastă” desfășurarea trupelor americane în cadrul operațiunii "Atlantic Resolve" a NATO. Washingtonul a anunțat în octombrie anul trecut că, începând cu 2017, va trimite o brigadă suplimentară în Europa, ca răspuns la implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina.

În acest context, Serghei Lavrov a criticat politica țărilor occidentale de a exporta democrația. Acest lucru a provocat - din perspectiva Rusiei – numai probleme în politica internațională, de la situația din Ucraina, până la Primăvara arabă din Orientul Mijlociu.

Rusia este pregătită să coopereze pe picior de egalitate cu SUA, cu UE și NATO, "dar fără import de valori, fără încercări de a ne impune nouă anumite valori”, a susținut Lavrov.  

În primul interviu acordat presei europene, viitorul președinte al SUA a susținut că NATO este o instituție "învechită". 

Întrebat în cine va avea mai multă încredere, Donald Trump a declarat, în interviul acordat Bild și The Times, că, pentru început, va avea la fel de multă încredere și în Angela Merkel și în Vladimir Putin.