Rusia își va întări prezența militară la frontierele cu țările occidentale ca reacție la voința arătată de NATO de a crește de la 40.000 la peste 300.000 de soldați trupele sale cu înalt nivel de pregătire.

Ministerul rus al apărării elaborează în prezent un plan pe această temă, a arătat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă Interfax.

"NATO formează un bloc agresiv, bazat pe confruntare", a continuat dl Peskov, fără a da detalii despre plan.

Rusia acuză Organizația Tratatului Atlanticului de Nord că se apropie periculos de frontiera rusă, lungă de peste 1.300 de kilometri în Finlanda. Această țară, ca și vecina sa Suedia, a anunțat în mai că își depune candidatura pentru a adera la Alianță ca reacție la invazia rusă din Ucraina, de pe 24 februarie.

După încheierea războiului rece, Suedia și Finlanda deveniseră deja parteneri ai NATO și membre ale Uniunii Europene. Dar o intrare în NATO era previzibilă politic încă de acum câteva luni. Fost mare ducat rusesc, Finlanda a fost invadată de Uniunea Sovietică în 1939 și invadarea Ucrainei - sub pretextul "denazificării" acestei țări - a schimbat opțiunile de partea scandinavă.

Președintele rus a calificat drept "greșeală" o eventuală aderare la NATO, apreciind că securitatea Finlandei nu e amenințată de nimic.

Marți, noul șef al armatei britanice, Patrick Sanders, a estimat "periculos" să se presupună că agresiunea rusă se va opri la Ucraina.

"Rusia va reprezenta o amenințare și mai mare pentru securitatea europeană după Ucraina decât înainte", a susținut el, văzând în expansiunea teritorială rusă o situație comparabilă cu cea care prevala în 1937, cu puțin tip înaintea celui de-al doilea război mondial, cu Germania nazistă. Invazia rusă ne amintește această maximă consacrată că, dacă vrei să eviți un conflict, cel mai bine e să te pregătești de război", a concluzionat el în discursul de preluare a funcției, rostit la centrul de reflecție Royal United Services Institute (RUSI).

sursa: RADOR