Jurnalistul de la site-ul de investigații Bellingcat a fost trecut pe o listă de persoane urmărite de către Rusia, a anunțat Ministerul rus de interne.

Serviciul rus de investigații FSB susține că jurnalistul bulgar Hristo Grozev a fost implicat într-o operațiune a serviciilor militare ucrainene de deturnare de avioane militare din Rusia, relatează 24Chasa.

Serviciul susține că a descoperit doi curieri care au fost implicați în transferul de bani de la serviciile ucrainene către un pilot rus pentru a deturna un avion. Jurnalistul bulgar neagă că ar fi implicat.

Hristo Grozev a participat la mai multe investigații referitoare la Alexei Navalnîi. Mai exact, el a fost printre cei care au investigat otrăvirea liderului opoziției în august 2020.

În noiembrie, Hristo Grozev a câștigat ”Premiul Fondatorilor” ICFJ (Centrul Internațional pentru Jurnaliști) pentru realizări remarcabile în domeniul jurnalismului, scrie BGNES.

Grozev s-a alăturat site-ului Bellingcat în 2015 ca reporter de investigații. El este cunoscut pentru utilizarea surselor deschise, a rețelelor sociale și a altor date disponibile pentru investigații.

Grozev a fost autorul unor investigații care au identificat doi ofițeri superiori ruși în legătură cu doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines în 2014; ofițeri de la GRU implicați în complotul de lovitură de stat din 2016 în Muntenegru; cele trei persoane suspectate de otrăvirea lui Serghei și Iuliei Skripal în 2018 și otrăvirea lui Alexei Navalnîi în 2020.

În 2019, Grozev și echipa sa au câștigat Premiul European pentru Reportaje de Investigații de Presă pentru descoperirea suspecților în otrăvirea de la Salisbury (Anglia). Ei îi identifică acolo pe autorii otrăvirii lui Serghei și ai Iuliei Skripal.

MAE bulgar o va convoca pe ambasadoarea Rusiei 

Ministerul afacerilor externe de la Sofia o va convoca pe ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, din cauza faptului că Rusia l-a dat în urmărire pe jurnalistul bulgar de investigații Hristo Grozev, transmite Nova TV, preluată de Dnevnik.

În cadrul întâlnirii se va discuta și despre interzicerea învățării limbii bulgare în regiunile ocupate ale Ucrainei de către Federația Rusă, despre scoaterea portretelor unor personaje istorice bulgare, precum și despre anunțata urmărire a jurnalistului de investigație bulgar Hristo Grozev de către Ministerul de interne al Federației Ruse.

De la anunțul urmăririi lui Grozev, patru partide - GERB, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, Continuăm Schimbarea și Bulgaria Democrată au cerut autorităților bulgare să reacționeze.

Formațiunea Continuăm Schimbarea va solicita interpelarea ministrului bulgar de externe

Formațiunea Continuăm Schimbarea va cere interpelarea ministrului de externe interimar în Parlamentul de la Sofia din cauza informațiilor că Rusia îl caută pe jurnalistul bulgar Hristo Grozev, a scris Daniel Laurer pe Facebook. 

Autoritățile ruse nu au precizat natura infracțiunilor pentru care a fost dat în urmărire, precizând doar că acestea sunt cuprinse în Codul Penal.

”Cu siguranță, Kremlinului nu-i place de Grozev după numeroasele dezvăluiri despre operațiunile agenților serviciilor ruse în Europa, dar la o astfel de acțiune trebuie reacționată tranșant”, a scris Bojidar Bojanov de la Bulgaria Democrată pe rețelele de socializare.

Într-un comentariu pe Twitter, Grozev a scris că nu poate comenta știrea despre urmărirea sa, deoarece nu are idee care sunt motivele pentru aceasta. "Într-un fel, nu contează. De ani de zile au arătat că le este frică de munca noastră și vor face tot posibilul pentru a o opri", a scris Grozev.

Sursa: RADOR