Rusia lansează un nou front de atac împotriva Ucrainei
Rusia a lansat un atac cu blindate de-a lungul frontierei din estul Ucrainei, deschizând astfel un nou front împotriva forțelor ucrainene care deja se luptă să facă față așteptând ajutorul american.
Atacurile vor sili Ucraina să găsească niște soluții în privința amplasării trupelor și așa reduse și slab înarmate în fața ofensivei crescânde a rușilor de-a lungul liniei frontului care se întinde pe sute de kilometri, relatează The Wall Street Journal.
Potrivit oficialilor ucraineni, atacurile rușilor cu infanteria și cu blindatele au început în zorii zilei de vineri, în regiunea Harkiv, din nord-estul țării, după o serie de atacuri cu obuze și bombardamente aeriene asupra localității Vovciansk. Armata ucraineană susține că atacurile au fost respinse și că au fost trimise întăriri. Corespondenții ruși de război afirmă că forțele Moscovei au ocupat câteva sate de-a lungul frontierei.
Noua ofensivă a rușilor survine într-un moment critic pentru Ucraina, întrucât greu încercatele sale detașamente încearcă cu disperare să respingă un inamic care dispune de mai multe trupe și de o forță mai mare de atac. Armata Kievului are de suferit după lunile de zile în care a simțit lipsa livrărilor americane de armament, în special lipsa obuzelor de artilerie și a aparaturii antiaeriene de intercepție.
Recent, SUA au reluat livrările după ce, luna trecută, legea pe tema finanțării a fost aprobată, dar vor trece luni de zile până când grosul acestor livrări va ajunge la trupele din prima linie a frontului din Ucraina.
Penuria de armament a Kievului a permis Rusiei ca, în ultimele săptămâni, să avanseze treptat în est. Trupele rusești luptă să rămână în Ceasiv Iar, o localitate din est, și au cucerit niște sate din sud, punând în pericol rute importante de aprovizionare.
Trupele ucrainene din prima linie au oameni puțini și afirmă că la orice obuz de artilerie lansat de apărătorii ucraineni, rușii pot riposta cu zece astfel de obuze. În ultimele săptămâni, Rusia a trimis forțe importante la nord de Harkiv, cel de-al doilea mare oraș al Ucrainei, deșii oficialii ucraineni și o serie de analiști afirmă că ele sunt insuficiente ca să poată lua cu asalt orașul.
În schimb, rușii ar putea stabili o zonă-tampon într-o regiune prin care Ucraina a lansat incursiuni pe teritoriul rus. De asemenea, un astfel de atac ar putea atrage forțele ucrainene aflate acum în alte zone, pe o linie de front de sute de kilometri, care se întinde din apropierea Mării Negre și până la frontiera de nord a țării.
„Apărătorul trebuie să se arate puternic oriunde”, a declarat generalul american de brigadă Mark Kimmitt.
Kimmitt afirmă că, pentru Ucraina, problema cea mai importantă va fi aceea de putea vedea dacă este vorba despre un atac total sau despre unul simulat. Rusia ar putea sili forțele ucrainene să se apere în fața unui atac dintr-o zonă anume, după care să lanseze un al doilea atac, dar în altă parte. El a subliniat că Ucraina a făcut așa ceva spre sfârșitul anului 2022, când a asediat Hersonul, un oraș din sudul țării, după care a lansat un atac într-o altă zonă din apropierea Harkivului, un oraș din nord.
La vremea aceea, prin niște atacuri-fulger, forțele ucrainene scoseseră în general armata rusă din regiunea Harkiv, dar acum, forțele Ucrainei sunt subțiate și slăbite din cauza bătăliilor încleștate cu vecinul său mult mai populat și din cauza armamentului epuizat.
Oficialii ucraineni estimează că Rusia și-ar putea intensifica ofensiva până la vară, scopul fiind acela de a cuceri cea mai mare parte din Regiunea Donețk, aflată în estul țării, președintele rus, Vladimir Putin, pretinzând că ea ar aparține Rusiei.
Rusia a cucerit Avdiivka, un oraș din estul țării, în luna februarie – primul său avans după luni de zile – iar în ultimele săptămâni, a străpuns nord-vestul orașului, ajungând să ocupe mai multe sate din jur. Barajele aeriene ale Moscovei din acest an au amenințat să nimicească apărarea antiaeriană ucraineană sau să silească Kievul să aleagă între a-și folosi bateriile antiaeriene pe ducă întru apărarea localităților sau trupele de pe front.
S-ar putea ca noile livrări ale SUA și ale aliaților europeni să slăbească întrucâtva presiunile impuse Ucrainei, sporind în schimb teama rușilor de a-și folosi avioanele prea aproape de front.
Acum, și Kievul ar avea de ales între două rele pe câmpul de luptă.
După ce a împuținat forțele ucrainene de-a lungul frontului, Rusia poate acum să exercite presiuni în mai multe locuri. O mare ofensivă ar cere Moscovei să-și pregătească trupele și proviziile înaintea lansării unui atac, atac care nu ar scăpa atenției ucrainenilor și occidentalilor. Dar Rusia își poate întări resursele în mai multe locuri sau ar putea slăbi unul și întări mai mult altul.
Dacă Rusia preconizează un atac de amploare, problema cea mai gravă a Ucrainei va fi aceea de a putea riposta rapid, de o amploare suficientă. Ca să poată bloca pătrunderea trupelor rusești, probabil, forțele ucrainene vor trebui să oprească valuri succesive de atacuri ale blindatelor.
Iar o diversiune ar putea slăbi capacitatea de ripostă a Ucrainei, așa cum au procedat SUA și aliații împotriva naziștilor prin invazia din Ziua Z, din 1944, după cum subliniază Kimmitt. Atunci, aliații au creat o falsă forță de invazie într-o anume regiune din Franța, când invazia a avut de fapt loc într-o altă zonă.
Și în cazul primului Război din Golf, generalul Norman Schwarzkopf a pus la cale o manevră similară, părând să pregătească un atac-amfibie direct asupra forțelor irakiene din Kuwait. În tot acest timp, în secret el a trimis prin deșert un întreg flanc de armată, surprinzând trupele irakiene prin operațiunea care a ajuns să fie cunoscută sub numele de ‚left hook’ (pumnul stâng, n. red.).
Kimmitt afirmă că strategii armatei americane au studiat atent manevrele sovieticilor pe câmpul de luptă din cel de-Al Doilea Război Mondial și s-ar putea ca acum Moscova să apeleze din nou la ele.
Ca să respingă un atac rusesc, Kievul va folosi un șir întreg de arme. Printre ele s-ar număra armamentul de precizie produs de occidetali, rachete cu rază lungă, menite să treacă dincolo de liniile de front ale rușilor, și dronele pe care Ucraina le produce în număr tot mai mare. Dar s-ar putea ca arma cea mai valoroasă să fie una dintr-o generație mai veche, așa-zisa arilerie „mută”, mai ales niște rachete antitanc, care ar putea fi răspândite cu ajutorul obuzelor de artilerie – un gen de armă produs de SUA în anii ’80, susține Kimmitt.
„Numai că trebuie ca stocul să fie semnificativ”, spune Kimmitt. „Va putea oare Ucraina să dispună de un stoc suficient ca să poată schimba situația?”. El afirmă că dronele și armamentul de înaltă precizie s-ar putea dovedi de ajutor, dar nu decisive într-o asemenea bătălie.
Recent, Statele Unite au trimis în Ucraina rachete cu rază mai lungă, dar nu vor permite folosirea lor pe teritoriul rusesc, împiedicând astfel Ucraina să atace posturi și formațiuni de comandă de-alungul frontierei din regiunea Harkiv – noul front deschis, vineri, de Rusia.
SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii