MAE rus a anunțat azi că dorește încetarea extinderii NATO și revenirea la granițele sale din 1997, precum și plecarea forțelor aliate din țări care au aderat după acest an, între care România.

Garanțiile de securitate pe care Rusia caută să le obțină de la Occident includ prevederi care presupun plecarea forțelor NATO din România și Bulgaria, a anunțat vineri Ministerul afacerilor externe al Federației Ruse, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Moscova a cerut garanții din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă și va reveni la granițele sale din 1997.

Răspunzând unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România și Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova dorește ca toate trupele străine, armamentul și alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două țări.

Ministerul de externe de la București a respins ca fiind ”inoportune și lipsite de orice fundament” declarațiile Ministerului de externe al Federației Ruse privind prezența militară aliată pe Flancul estic al NATO:

”MAE reamintește că prezența NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliați și implementate de structurile aliate politice și militare responsabile în acest sens, este o reacție strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federației Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia. Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv”.

Solicitarea ca prezența NATO în toate statele Alianței care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerințelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021.

”Această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică atât public, cât și în cadrul dialogului NATO cu Rusia și, respectiv, SUA-Rusia. O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto”, precizează MAE.

MAi mult, Aliații au menționat ferm că vor continua politica de consolidare a securității și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici.

”Alături de aliații săi, România va continua să susțină ferm, cu argumente bazate pe evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanța întăririi Flancului Estic. În acest sens, autoritățile române au salutat anunțurile recente ale SUA și Franței privind intenția de amplasare de trupe în România, ca parte a posturii de descurajare și apărare aliate”, subliniază Ministerul român de externe.

România își exprimă speranța că procesul de dialog deschis cu Federația Rusă în această perioadă va continua și va conduce la dezescaladarea situației de securitate, spre beneficiul întregului spațiu euroatlantic.

Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat în Parlamentul de la Sofia că țara sa decide singură, în coordonare cu Aliații, planurile sale de apărare:

„Bulgaria este un stat suveran și a făcut de multă vreme alegerea de a deveni membră a NATO. Prin urmare, noi decidem singuri cu privire la organizarea apărării țării noastre în coordonare cu partenerii noștri".

Mircea Geoană: Nu e problema Rusiei unde își staționează NATO trupele

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că ”nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul Aliaților.

”Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său. Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa”, a scris Mircea Geoană pe Facebook.

”Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a mai precizat oficialul NATO.