Rusia a anunțat luni că va opri activitatea misiunii sale la NATO și pe cea a misiunii diplomatice a Alianței de la Moscova, după ce NATO a expulzat opt ruși acuzați de spionaj la începutul acestei luni.

NATO a expulzat opt membri ai misiunii ruse pe lângă Alianța Nord-Atlantică, precizând că erau ”ofițeri de informații ruși nedeclarați”, după cum a declarat un oficial NATO la 6 octombrie. Măsura a marcat o nouă etapă în deteriorarea relațiilor dintre Est și Vest, aflate deja la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece.

Decizia vine cu câteva zile înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din NATO, care va avea loc la Bruxelles.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunțat că personalul misiunii militare a NATO de la Moscova va rămâne fără acreditare începând cu 1 noiembrie, informează Ria Novosti, preluată de EURACTIV.

”Ca urmare a deciziilor deliberate ale NATO, practic nu există condiții pentru desfășurarea unei misiuni diplomatice elementare și, ca răspuns la acțiunile NATO, suspendăm activitatea misiunii noastre permanente la NATO, inclusiv activitatea reprezentantului militar”, a spus Lavrov. .

”Dacă membrii NATO au probleme urgente, pot contacta ambasadorul nostru în Belgia în legătură la aceste probleme, acesta asigurând relațiile bilaterale între Rusia și Belgia”, a spus el, adăugând că Secretariatul internațional al NATO a fost informat în privința acestei decizii.

”Suspendăm activitățile misiunii militare de legătură a NATO de la Moscova. Acreditarea angajaților săi a fost retrasă începând de la 1 noiembrie”, a declarat Lavrov.

Alianța a susținut însă că nu a primit o notificare oficială până la momentul în care Lavrov a făcut anunțul.

"Am luat act de comentariile ministrului Lavrov către mass-media, însă nu am primit nicio comunicare oficială cu privire la problemele pe care le-a ridicat", a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Cei opt oficiali ruși trebuie să părăsească Bruxelles până la sfârșitul lunii octombrie, ceea ce va reduce dimensiunea misiunii ruse la NATO în capitala belgiană la doar 10 persoane.

Relațiile dintre Est și Occident erau deja tensionate și înainte de aceste evenimente. Rusia acuză NATO de activități provocatoare aproape de granițele sale, astfel că a organizat recent exerciții militare de amploare.

”NATO nu este interesată de niciun dialog egal, de nicio cooperare. Dacă este așa, atunci nu vedem o mare nevoie de a continua să pretindem că orice schimbări sunt posibile în viitorul previzibil, deoarece NATO a declarat deja imposibilitatea unor astfel de modificări”, a spus Lavrov.

"Ca urmare a unor demersuri intenționate din partea NATO, nu există condiții pentru o activitate diplomatică elementară", a adăugat Lavrov.

Alianța declară că este hotărâtă să consolideze securitatea statelor membre situate în apropiere de Rusia după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea de Ucraina în 2014 și sprijinirea separatiștilor din estul Ucrainei.

Cooperarea în cadrul Consiliului NATO-Rusia (NRC) - un mecanism de consultare - a fost suspendată după 2014, deși au mai avut loc câteva întâlniri consultative în ultimii ani.

Atenția NATO a fost îndreptată timp de decenii asupra Rusiei, dar, sub Joe Biden, își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția asupra Chinei.