Rusia și Iranul au negat ferm, la ONU, acuzațiile cu privire la furnizare de drone înarmate de către Teheran Moscovei, în timp ce UE pregătește viitoare sancțiuni împotriva Republicii Islamice, consemnează La Libre Belgique.

Unul după altul, ambasadorul rus adjunct la Națiunile Unite, Dmitri Polianski, și ambasadorul iranian, Amir Saïd Iravani, s-au succedat în fața presei la ușa Consiliului de Securitate după două ore de reuniune cu ușile închise, la cererea occidentalilor, privind dosarul dronelor iraniene în Ucraina.

Diplomatul rus, ironic și foarte în vervă, a criticat "acuzații fără bază, teorii ale conspirației și nicio dovadă prezentată în fața Consiliului de Securitate". Polianski a afirmat că dronele "utilizate de armata rusă în Ucraina sunt fabricate în Rusia" și deci nu de origine iraniană.

Ambasadorul iranian a respins și el "alegații fără bază și fără substanță" privind acest presupus transfer de drone între cei doi aliați și a repetat că țara sa dorește o "rezolvare pașnică" a conflictului ucrainean.

Rusul Polianski a adăugat negării sale o amenințare față de secretariatul general al ONU și șeful acestuia, Antonio Guterres.

În cazul unei anchete a ONU "absolut neprofesională și politică" pentru a determina originea dronelor din Ucraina, "va trebui să reconsiderăm colaborarea noastră cu ei (secretariatul general), ceea ce nu ar fi în interesul nimănui", a afirmat diplomatul.

Teheranul a negat de mai multe ori în ultimele zile că a furnizat arme și drone Rusiei pentru operațiunile ei în Ucraina. Dar pe teren, armata aerului a Kievului a afirmat miercuri că a distrus 223 de drone iraniene de la jumătatea lunii septembrie.

De asemenea, la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a diplomației europene, Nabila Massrali, a anunțat că UE a adunat "suficiente dovezi" care demonstrează că dronele utilizate de Moscova au fost furnizate de Teheran. Ea a spus că cei 27 pregătesc "un răspuns european clar, rapid și ferm".

O listă de sancțiuni le-a fost prezentată și o decizie este așteptată "în cursul săptămânii", potrivit unei surse diplomatice.

Potrivit acestei liste văzute de AFP, sancțiunile vizează în special compania iraniană Shahed Aviation Industries, care are legături cu puternicii Gardieni ai Revoluției, și trei oficiali militari, printre care generalul Mohammed Hossein Bagheri, șef de stat major al forțelor armate iraniene.

Sursa: RADOR