Un înalt diplomat rus a refuzat să excludă o desfășurare militară rusă în Cuba și Venezuela, dacă tensiunile în relația cu Statele Unite ale Americii cresc.

Viceministrul de externe Serghei Riabkov, care a condus delegația rusă la discuțiile de luni cu SUA la Geneva, a declarat că ”nu va confirma și nici nu va exclude” posibilitatea ca Rusia să trimită trupe în Cuba și Venezuela, dacă discuțiile eșuează și presiunea SUA asupra Rusiei crește, relatează AP, preluată de Abcnews.go.com.

Discuțiile de săptămâna aceasta nu au adus niciun progres în relațiie dintre Rusia și Occident. Statele Unite și aliații din NATO nu sunt sub nicio formă dispuse să îndeplinească cerințele cheie ale Rusiei în ceea ce privește garanțiile de securitate, precum oprirea extinderii Alianței către Est.

Într-un interviu acordat televiziunii ruse RTVi, Riabkov a spus că ”totul depinde de acțiunea omologilor noștri americani”, amintind de avertismentul președintelui rus Vladimir Putin că Moscova ar putea lua măsuri de ordin tehnico-militar, dacă SUA provoacă Kremlinul. 

Deși și-a exprimat îngrijorarea că NATO ar putea folosi teritoriul ucrainean pentru desfășurarea de rachete capabile să ajungă la Moscova în doar cinci minute, Putin a subliniat că navele de război rusești înarmate cu cea mai recentă rachetă de croazieră hipersonică Zircon ar oferi Rusiei o capacitate similară dacă ar fi dislocate în ape neutre.

Zircon este greu de interceptat și ar putea fi armată cu focoase convenționale sau nucleare. Racheta urmează să fie pusă în funcțiune de marina rusă în cursul acestui an și instalată la bordul fregatelor și submarinelor sale.

Declarația lui Riabkov vine după ce luna trecută el a comparat tensiunile actuale cu criza rachetelor din Cuba din 1962.

Riabkov a spus că refuzul SUA și al aliaților săi de a lua în considerare cererea cheie a Rusiei privind stoparea extinderii NATO în Ucraina și alte națiuni ex-sovietice face dificilă discutarea unor chestiuni precum controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii despre care Washingtonul spune că este gata să le negocieze.

În decembrie 2018, Rusia a trimis pentru scurt timp două bombardiere nucleare Tu-160 în Venezuela, într-o demonstrație de sprijin pentru președintele venezuelean Nicolas Maduro, pe fondul presiunilor occidentale.

La scurt timp după primele alegeri din 2000, Putin a decis închiderea unui centruu rus de supraveghere electronică din Cuba în timpul unei perioade de apropiere de Occident, dar Moscova și-a intensificat contactele cu Cuba în ultimii ani, pe măsură ce tensiunile cu SUA și aliații săi au crescut.