Rusia nu intenționează să ia calea unei escaladări nucleare în disputa sa cu Occidentul privind Ucraina, însă răbdarea sa nu ar trebui să fie testată, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

Afirmațiile sale survin după o serie de avertismente ale unor oficiali ruși de rang înalt, inclusiv președintele Vladimir Putin, conform cărora sprijinul militar occidental pentru Ucraina mărește riscul unui conflict nuclear catastrofal, notează Reuters.

"Vom face totul pentru a preveni evoluția evenimentelor conform celui mai grav scenariu, însă nu cu prețul încălcării intereselor noastre vitale", a spus Zaharova, în cadrul unei conferințe de presă.

"Nu recomand să se pună la îndoială hotărârea noastră și să fie testată practic", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Rusia a criticat dur furnizarea de arme occidentale către Ucraina și extinderea alianței militare NATO mai aproape de granițele sale. Finlanda, care împarte o frontieră lungă cu Rusia, a devenit, în aprilie, al 31-lea membru NATO, în timp ce Ucraina însăși vrea să adere, însă se confruntă cu opoziția unora dintre state.

"Ei (Statele Unite) continuă să încalce în mod deliberat interesele noastre fundamentale, să genereze riscuri în mod deliberat și să mărească miza în confruntarea cu Rusia. (...)", a spus Zaharova.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev - aliat apropiat al lui Putin - a declarat, la începutul acestei săptămâni, că lumea "se află, probabil, în pragul unui nou război mondial".

Putin prezintă războiul din ultimele 14 luni din Ucraina - pe care îl numește "operațiune militară specială" - drept o luptă existențială cu un Occident agresiv și arogant și a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a se proteja împotriva oricărui agresor.

Statele Unite și aliații acestora ai condamnat războiul Rusiei din Ucraina, calificându-l drept o acaparare de teritorii în stil imperial. Ucraina a promis că va lupta până când toate trupele ruse se vor retrage de pe teritoriul său și afirmă că retorica rusă privind războiul nuclear are scopul de a intimida Occidentul pentru a-și reduce asistența militară. 

Sursa: RADOR