Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat trupelor să se retragă din partea nordică a orașului Herson, peste râul Nipru. Decizia a fost anticipată de ceva vreme, pe fondul avansării trupelor ucrainene, care încearcă să recâștige teritorii.

"Începeți să retrageți soldații”, a declarat miercuri ministrul Serghei Șoigu la televiziunea rusă. Generalul Serghei Surovikin a adăugat că intenția este ca forțele armate să se concentreze pe menținerea malului de est al râului. Există riscul ca zona de pe malul de vest să fie inundată și ca trupele ruse să fie înconjurate acolo. În plus, orașul nu mai poate fi aprovizionat.

Până acum, aproximativ 115.000 de oameni au părăsit deja regiunea.

Potrivit informațiilor din presa de stat rusă, șeful adjunct al administrației desemnate de ruși în regiunea Herson a murit în noaptea de marți spre miercuri în urma unui accident de circulație, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Presa ucraineană scrie că rușii au avariat podurile de pe malul drept al Niprului. Novoie Vremia îl citează pe guvernatorul militar ucrainean al regiunii Herson, Serhii Khlan, potrivit căruia trupele ruse au aruncat în aer capetele de pod de pe malul drept al Niprului, pentru a opri avansul ucrainean și pentru a-și asigura propria retragere.

Serghei Șoigu a făcut marți o vizită în zona de conflict, dar locul exact al vizitei lui nu a fost făcut public.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut o vizită în regiunea Lugansk anexată de Moscova în estul Ucrainei, pentru a participa la "un program de instruire pentru reprezentanți ai presei și birourile de presă din Republicile Populare Lugansk și Donețk'', a anunțat Kremlinul, potrivit agenției de presă ruse TASS.

Capitala provinciei Herson a fost singurul mare oraș ucrainean pe care trupele ruse au reușit să-l ocupe în totalitate după lansarea invaziei în februarie.

În septembrie, armata ucraineană a lansat o contraofensivă în Herson.