Rusia a adoptat vasta reformă constituțională ce ar urma să-l autorizeze pe Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, un referendum denunțat de opoziție care apreciază că este o manevră pentru a-și menține controlul asupra țării.

Rușii au validat cu 74,1% din voturi aceste amendamente care, pe lângă problema mandatelor președintelui în exercițiu, introduc, de asemenea, principiile sale conservatoare în Constituție, potrivit rezultatelor din circa 30% din birourile de vot repartizat pe imensul teritoriu rus și difuzate miercuri de Comisie electorală centrală, relatează AFP, preluată Agerpres.

Rata participării a fost de aproximativ 65%.

Rezultatul scrutinului era de așteptat, din moment ce reforma a fost aprobată de Parlament la începutul anului, iar noul text al Constituției se găsește deja de vânzare în librării.

Vladimir Putin le-a cerut marți rușilor să garanteze "stabilitatea, securitatea și prosperitatea" țării pe care se laudă că a scăpat-o de haosul post-sovietic.

Scrutinul prevăzut inițial pentru 22 aprilie, a fost însă amânat din cauza epidemiei de coronavirus. Pentru a evita o afluență prea mare în secțiile de vot fără a afecta participarea, el s-a desfășurat o săptămână, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Amendamentul cel mai controversat: cel care îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036. O necesitate, în opinia sa, deoarece clasa politică nu trebuie să-și piardă timpul cu "căutarea posibililor succesori".

Alte revizuiri întăresc prerogativele prezidențiale, cum sunt numirile și destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, "credința în Dumnezeu" înscrisă în Constituție, la fel și căsătoria ca instituție heterosexuală. Copiii sunt înscriși ca "prioritatea cea mai importantă a politicilor publice", iar statul trebuie să le insufle "patriotismul, civismul și respectul strămoșilor".