Poliția rusă l-a reținut duminică, la Moscova, pe opozantul Alexei Navalnâi, în contextul desfășurării în mai multe orașe din Rusia a unor manifestații anticorupție, neautorizate de autoritățile locale în mare majoritate.

UPDATE

După ce a fost arestat, Alexei Navalnâi a postat pe twitter mesajul pentru demonstranți să contiue protestele. A fost reținut în timp ce încerca să se alăture manifestanților pe strada Tverskaya, în centrul Moscovei, relatează The New York Times. Tweet-ul în rusă avea următorul mesaj:

"Guys, I’m O.K.,” he wrote in a message in Russian. "Nu este nevoie să încercați să mă eliberați. Mergeți de-a lungul Tverskaya. Trebuie să luptăm împotriva corupției.” - potrivit publicației The New York Times.

Departamentul de Poliție din Moscova anunță pe site că "aproximativ 500” de persoane au fost arestate în Moscova pentru că au luat parte la un eveniment public neautorizat. OVD-info, un grup care a monitorizat arestările, spune că numărul este, în realitate, 1000, numai în Moscova, mai scrie The New York Times.

+++

Manifestațiile au început în mai multe orașe din estul Rusiei, iar la Moscova protestatarii s-au reunit la ora locală 15:00. În capitala rusă poliția a desfășurat importante efective de-a lungul traseului prevăzut al demonstranților, relatează Agerpres.


Navalnâi a lansat un apel la organizarea acestor proteste după ce la jumătatea lunii martie a publicat un raport în care îl acuza pe premierul rus Dmitri Medvedev că deține controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG.

Înregistrarea video publicată de opozantul rus pe YouTube, în care descrie tacticile la care ar fi recurs premierul rus, a fost vizionată de peste 11 milioane de ori, dar Medvedev nu a reacționat până în prezent.

De formație jurist, Alexei Navalnâi denunță de câțiva ani, pe blogul său, corupția la nivel înalt din Rusia și și-a anunțat deja intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018 din Rusia.

La Novossibirsk (Siberia), circa 2.000 persoane s-au adunat în centrul orașului, purtând pancarte cu mesajul „Nu corupției”, conform site-ului local Sib.fm.

Circa 1.500 de persoane au mărșăluit în orașele siberiene Krasnoiarsk și Omsk, iar la Vladivostok, în Extremul Orient rus, în jur de 700 de persoane au manifestat, dintre care 10 au fost arestate, potrivit site-ului de știri Prima Media.

Alexei Navalnâi a anunțat pe site-ul său că manifestații anticorupție erau prevăzute pentru duminică în 99 de orașe, însă în 72 dintre acestea autoritățile s-au opus desfășurării protestelor.