Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au discutat miercuri, în cadrul unei videoconferințe desfășurate pe fondul tensiunilor tot mai mari între Rusia și Occident.

Oficialii ruși spun că președintele chinez Xi Jinping sprijină campania Rusiei de a opri extinderea NATO către Est. Consilierul pentru politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, a declarat că liderul rus a vorbit despre ”amenințările la adresa intereselor naționale ale Rusiei din partea SUA și a blocului NATO”. El a mai spus că NATO mută continuu armament și structuri militare aproape de granițele Rusiei, relatează Vocea Americii.

Putin a cerut garanții că NATO nu se va extinde în Ucraina și nu va desfășura acolo trupe sau armament. În ultimele săptămâni însă, națiunile occidentale au făcut eforturi diplomatice pentru a preveni o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia. Moscova a negat că are astfel de planuri. Dar mii de trupe rusești sunt desfășurate la granița Rusiei cu Ucraina.

Liderul rus i-a spus lui Xi că este nevoie să se poarte discuții cu NATO și Statele Unite pentru a negocia garanții de securitate. Ușakov a precizat că Xi ”înțelege preocupările Rusiei și sprijină pe deplin inițiativa noastră de a elabora aceste garanții de securitate pentru Rusia”.

”China și Rusia ar trebui să-și intensifice eforturile comune pentru a proteja mai eficient interesele de securitate ale ambelor părți”, a scris agenția chineză Xinhua.

Ușakov a menționat că propunerea Rusiei a fost transmisă secretarului de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene, Karen Donfried. Ea a vizitat Moscova miercuri și s-a întâlnit cu oficiali ruși.

În ultimii ani, China și Rusia și-au intensificat cooperarea pe probleme de politica externă pentru a contracara influența SUA și cea occidentală în economia și politica internațională.

Ambele țări s-au confruntat cu restricții economice și de altă natură impuse de state occidentale. China s-a confruntat cu restricții în ceea ce privește tratamentul acordat musulmanilor etnici uiguri din provincia Xinjiang și acțiunile sale împotriva mișcării pentru democrație din Hong Kong.

Rusia s-a confruntat cu sancțiuni pentru ocuparea Peninsulei Crimeea în 2014, încarcerarea activistului Aleksei Navalnîi și amestecul în politica SUA.

Legături tot mai strânse

Putin și Xi au lăudat relațiile dintre cele două țări. Liderul rus a spus că acestea se bazează pe principii cum ar fi neamestecul în afacerile interne ale celuilalt, respectul pentru interesele celuilalt și hotărârea de a transforma granița comună într-o zonă de pace și bună vecinătate.

”Atât China, cât și Rusia trebuie să întreprindă mai multe acțiuni comune pentru a proteja mai eficient interesele noastre de securitate”, i-a spus Xi lui Putin, potrivit postului chinez CCTV.

Xi a dat vina pe ”anumite forțe internaționale” pentru amestecul în afacerile interne ale Chinei și Rusiei.

Putin a confirmat că intenționează să se întâlnească cu Xi Jinping la Beijing, cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, care au loc în februarie. SUA, Canada, Australia și Marea Britanie au declarat că nu vor trimite oficiali la Jocurile Olimpice, ca parte a unui boicot diplomatic. Alte țări au decis să nu trimită oficiali din cauza amenințării COVID-19.

Putin a folosit parteneriatul Rusiei cu China pentru a echilibra influența SUA și pentru a face tranzacții profitabile în domeniul energiei. La începutul acestui an, cei doi lideri au convenit să prelungească un tratat de prietenie și cooperare pe 20 de ani.

Liderul rus a spus că comerțul dintre părți a crescut cu 31% în primele 11 luni ale acestui an, ajungând la 123 de miliarde de dolari. Putin a mai spus că China devine un centru internațional pentru producerea vaccinurilor rusești Sputnik și Sputnik Light împotriva COVID-19.