Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că, de la sfârșitul anului 2023, Rusia produce mai multe muniții, dar calitatea acesteia este în scădere.

Informația a fost transmisă de serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării, citând dintr-un interviu acordat de Budanov publicației Le Monde, potrivit agenției de presă Ukrinform.

"Comparativ cu anii precedenți, de la sfârșitul verii lui 2023, observăm o creștere a numărului de muniții produse de Rusia. În același timp, observăm scăderea calității acestor obuze" - a afirmat Budanov.

Potrivit acestuia, rachetele rusești au o serie de deficiențe, în special faptul că, adesea, acestea ratează ținta. Între timp, forțele armate ucrainene răspund imediat atacurilor rusești, lovind instalații militare ale inamicului.

Șeful spionajului militar ucrainean a remarcat că loviturile cu rachete ale Federației Ruse au fost cauzate de dorința agresorului de a declara anul 2023 drept unul "victorios", însă rușii nu au avut succese militare reale. "Utilizarea intensă a dronelor de către ambele părți a făcut imposibilă desfășurarea operațiunilor ofensive atât rusești, cât și ucrainene. Un alt factor este densitatea câmpurilor minate, cum nu s-a mai văzut de la al Doilea Război Mondial" - explică Budanov.

Potrivit acestuia, soluția în cazul dronelor sunt echipamentele de contramăsuri electronice, în timp ce minele necesită echipamente specializate. Vorbind despre Marea Neagră, Kirilo Budanov a menționat că partea de nord și platformele de producție de gaze sunt sub controlul Ucrainei. Și coridoarele maritime de export, foarte importante pentru economia ucrainană, de asemenea, funcționează din nou, chiar și în pofida riscurilor.

"Atacăm în mod regulat flota militară a inamicului și instalațiile portuare, așa că rușii au fost nevoiți să trimită totul spre sud-est. Aceștia încearcă să creeze o bază navală la Oceamcire (Abhazia - n.r.), pe teritoriul ocupat al Georgiei" - a declarat șeful GUR. Acesta a amintit că, în 2023, au avut loc primele debarcări ucrainene pe teritoriul Crimeii temporar ocupate de ruși, "deși unii le-au considerat imposibile".

"Acest lucru dă speranță - în special ucrainenilor din peninsulă, care trăiesc sub ocupația rusă de 10 ani, iar mulți dintre ei au început deja să nu-și mai facă speranțe" - a subliniat Kirilo Budanov. Șeful spionajului militar ucrainean a mai remarcat că, anterior, toată lumea credea că Moscova are o armată puternică, dar o economie slabă, dar s-a dovedit a fi invers - armata rusă este slabă, iar economia poate fi slabă, însă Rusia nu este deloc înfometată. "Și, în acest ritm, poate rezista destul de mult timp" - avertizează oficialul ucrainean.

Șeful GUR consideră că actualele sancțiuni occidentale nu sunt suficiente. În opinia sa, acestea ar trebui să afecteze principalele sectoare ale economiei ruse: energie, metalurgie și sistemul financiar în general. Budanov a mai subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe obuze și de sisteme de artilerie. "Nu este vorba doar despre tehnologiile moderne. Ucraina este interesată de orice, inclusiv de sistemele vechi care nu mai sunt în uz, dar problema cantității este importantă" - a adăugat Budanov. 

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA