Conducerea Națiunilor Unite și șeful diplomației europene n-ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre instiuirea unei încetări a focului, a declarat Vladimir Rogov, reprezentantul forțelor de ocupație ruse.

De mai multe zile, Rusia acuză Ucraina că este la originea bombardamentelor din zona din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa. Ucraina arată spre Rusia. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat săptămâna trecută contra unui risc de catastrofă nucleară și a cerut o demilitarizare a regiunii.Duminică, 42 de țări, printre care și Belgia, au cerut Rusiei să-și retragă trupele, potrivit agenției RIA Novosti, citată de lalibre.be.

De asemenea, Rusia cere SUA, UE și altor țări să oprească intrigile din jurul Centralei Nuclearo-Electrice Zaporojie și să oblige Kievul să înceteze bombardarea centralei, se precizează într-un comentariu al purtătorului de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, publicat luni. "Îndemnăm cu tărie Washingtonul, Bruxellesul și alte capitale, în primul rând cele europene, să oprească jocurile și intrigile iresponsabile în jurul CNE Zaporojie și să influențeze imediat autoritățile de la Kiev ca să le oblige să nu mai bombardeze centrala și teritoriile adiacente acesteia" - a subliniat Zaharova, conform TASS.

"Conivența în continuare a curatorilor occidentali ai Ucrainei este pur și simplu criminală, inclusiv în ceea ce privește propriii cetățeni. Acești oameni, precum și cetățenii din Rusia și Ucraina, vor fi expuși unui risc incredibil, dacă susținătorii lui Bandera nu își opresc atacurile" - a scris ea.

Diplomatul rus a atras atenția asupra faptului că, pe 14 august, delegația UE la organizațiile internaționale de la Viena a emis o declarație comună a mai multor țări, care a devenit "o umplutură informațională părtinitoare privind amenințările la adresa securității nucleare și fizice a CNE Zaporojie" .

"Este complet neclar statutul acestei declarații, care amintește de "strigăte de la fața locului" întârziate, după reuniunea de urgență din 11 august a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de partea rusă în legătură cu atacurile în desfășurare a CNE Zaporojie din Ucraina. / .../ Țările occidentale coboară din nou la nivelul minciunilor, susținând că amenințarea la adresa centralei este creată de Rusia. Evident, acest lucru contrazice faptele pe care le-am citat în repetate rânduri, inclusiv în interiorul pereților Consiliului de Securitate" - a declarat reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei.

"Este de netăgăduit că atacurile asupra centralei și asupra Energodar sunt executate de grupuri armate ucrainene, care acționează la ordinele venite de la Kiev" - a continuat Zaharova. Aceste atacuri au continuat inclusiv în timp ce delegații UE de la Viena strângeau semnături pentru declarația lor, în loc să reprime în mod decisiv regimul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care se bucură de propria impunitate. 

sursa: RADOR