Rusia pune condiții armistițiului de la Marea Neagră cu Ucraina anunțat de Statele Unite

Aceeași dinamică se repetă: Washingtonul anunță un acord pentru oprirea parțială a ostilităților în Ucraina, Kievul îl acceptă, iar Moscova pune condiții, scrie „El Periodico” (Spania).
Marțea aceasta a venit rândul bătăliilor navale din Marea Neagră. Casa Albă a anunțat un pact pentru a opri atacurile acolo și a garanta securitatea navigației pentru toate părțile, rezultat al ultimei runde de „negocieri tehnice” desfășurate de diplomații săi în Arabia Saudită cu delegațiile ruse și ucrainene separat. În schimbul încetării ostilităților rusești în Marea Neagră, SUA s-au angajat, printre altele, să „ajute la restabilirea accesului pe piețele mondiale pentru exporturile rusești de agricultură și îngrășăminte”. Dar Kremlinul nu pare mulțumit: cere ridicarea tuturor sancțiunilor occidentale asupra sectorului agricol rus.
Această ultimă manevră de blocare pentru a obține noi concesii de la administrația Trump face parte din strategia Moscovei de a prelungi cât mai mult posibil negocierile cu SUA. „Timpul este de partea noastră și vom încerca să profităm la maximum de el”, a declarat un diplomat rus apropiat de negocieri pentru „The Moscow Times”, un ziar din Moscova publicat din exil. Potrivit acelorași surse, Vladimir Putin consideră că trupele sale au inițiativa de partea lor pe front și vor încerca să cucerească noi teritorii în Ucraina înainte de a implementa încetarea focului. În același timp, diplomații săi vor încerca să convingă Statele Unite să forțeze retragerea Ucrainei din cele patru regiuni ocupate parțial de armata rusă, potrivit unor surse de la Kremlin citate de ziarul moscovit. Un scenariu care a încetat să mai fie exagerat de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă.
Administrația acestuia a declarat marți că atât Rusia, cât și Ucraina „au convenit să garanteze siguranța navigației, să elimine utilizarea forței și să împiedice folosirea navelor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră”. Cu toate acestea, rămâne neclar cum va fi implementat acordul, poate cel mai important pas până în prezent către realizarea armistițiului cuprinzător de 30 de zile pe care Casa Albă îl dorește ca prim pas spre negocierea unei soluționări a conflictului. După confirmarea acordului, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că vor fi necesare „consultări tehnice suplimentare” pentru a determina detaliile „implementarii, supravegherii și controlului acordurilor”.
Dar Moscova s-a grăbit să strice petrecerea, așa cum a făcut Putin acum aproape două săptămâni, când a abandonat armistițiul de 30 de zile propus de Trump într-o conversație telefonică. Iar în declarația SUA se precizează că Washingtonul nu numai că va ajuta industria agricolă rusă să revină pe piețele internaționale, ci și să reducă costurile de asigurare cu care se confruntă navele sale și să-i sporească accesul atât în porturile străine, cât și în sistemul de plată pentru tranzacțiile comerciale. O serie de concesii care nu pot fi replicate în cazul Ucrainei. Totuși, toate acestea nu par să fie suficiente pentru Kremlin, care a cerut ridicarea sancțiunilor asupra sectorului său agricol ca o condiție pentru acceptarea armistițiului la Marea Neagră.
Aceste cereri includ reconectarea băncilor agricole, precum Rosselkhozbank, la sistemul de plăți Swift, ridicarea sancțiunilor privind livrările de piese de schimb pentru mașinile agricole și deblocarea serviciilor portuare pentru navele care transportă alimente și îngrășăminte rusești, potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de agenția EFE. Pentru ca aceste condiții să fie îndeplinite, Washingtonul ar trebui să implice Uniunea Europeană în ridicarea sancțiunilor, care nu au vizat niciodată în mod direct exporturile rusești de cereale sau agricole, ci au făcut-o indirect prin bariere portuare și bancare.
Dacă pactul se va concretiza la un moment dat, ar reînvia, în esență, așa-numitul Acord privind cerealele intermediat de ONU, care a permis ambelor părți să folosească Marea Neagră pentru exporturile lor agricole începând cu jumătatea anului 2022. Rusia s-a retras din pact un an mai târziu, iar armata ucraineană a lansat apoi o campanie de atacuri împotriva marinei ruse în Marea Neagră, forțând Kremlinul să-și retragă cea mai mare parte a bazei din Sevastopol, Crimeea, în siguranță, după ce și-a văzut unele dintre navele amiral distruse.
„Orice deplasare a navelor militare ruse în afara sectorului estic al Mării Negre va constitui o încălcare a spiritului acordului”, a declarat Umerov, ministrul ucrainean al Apărării. Precedentele nu sunt prea măgulitoare.
De când Casa Albă a anunțat săptămâna trecută un alt acord pentru a opri atacurile asupra instalațiilor energetice atât din Ucraina, cât și din Rusia, ambele părți s-au acuzat reciproc că l-au încălcat în mod repetat.
Chiar și așa, Casa Albă insistă să nu-l considere mort. În declarațiile lor paralele cu privire la discuțiile din Arabia Saudită, atât Moscova, cât și Kievul au spus că au convenit să „laboreze măsuri pentru implementarea acordului” care „interzice atacurile asupra instalațiilor energetice”. Nu se știe, însă, în ce constau aceste măsuri.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii