Putin recrutează "soldați din penitenciarele pentru femei" ca să-și acopere grelele pierderi. Până acum, cel puțin 100 de deținute au fost trimise în prima linie a frontului, scrie The Independent.

Potrivit unor informații, Vladimir Putin a ajuns să caute noi recruți pentru armata sa în derivă în penitenciarele pentru femei, sperând ca astfel să acopere grelele pierderi suferite în Ucraina.

După cum afirmă o serie de oficiali ucraineni, cel puțin de la sfârșitul anului trecut, Moscova ar fi recurs la deținute ca să-și sprijine înaintarea spre Kiev.

"Săptămâna trecută, un tren cu vagoane de dormit, destinat transferului de prizonieri, a fost descoperit înaintând spre regiunea Donețk. Unul dintre vagoane avea la bord deținute femei", potrivit unui comunicat al Ministerului apărării din Ucraina.

Olga Romanova, co-fondatoare a unei organizații pentru drepturile deținuților – "Rusia în spatele gratiilor" - a confirmat declarațiile ministerului: "Ele au fost scoase din niște colonii penitenciare din sudul Rusiei, nu știu exact de unde, dar lucrau la Kușceva (în Krasnodar, o regiune din sud)".

În același timp, serviciile britanice de informații dau de înțeles că grupul mercenarilor Wagner le predau școlarilor ruși "lecții pe tema carierei", acțiunea înscriindu-se în tentativa de a recruta cât mai mulți soldați tineri care să participe la luptele din Ucraina.

Potrivit unei declarații recente a Ministerului apărării, o serie de membri marcanți ai grupului (Wagner, n. red.) au pus în circulație prin școlile rusești o serie de chestionare, grupul autonumindu-se deseori drept "armata privată a lui Putin".

****

Rusia va reprima criticarea grupărilor armate ca Wagner

Deputații ruși au votat marți un text care sancționează cu pedepse grele cu închisoarea "discreditarea" grupărilor armate ca Wagner, măsură deja în vigoare privind armata rusă și care servește la reprimarea detractorilor ofensivei în Ucraina, scrie Le Figaro.

Sancțiunile penale care reprimă "discreditarea forțelor armate ale Rusiei sunt extinse la formațiunile de voluntari, la organizațiile și persoanele fizice care dau ajutor forțelor armate să-și efectueze misiunea", a arătat Duma, camera inferioară a Parlamentului, pe site-ul său.

"Toți cei care astăzi își riscă viața pentru a asigura securitatea țării și cetățenilor sunt protejați de provocări și de minciuni" prin această lege, a estimat președintele Dumei, Viaceslav Volodin, precizând că "sancțiunile vor fi grele, până la 15 ani privare de libertate".

Grupări private în centrul forțelor armate

Grupările armate private sunt în centrul dispozitivului militar în Ucraina. Grupul Wagner, care a recrutat masiv în închisorile rusești, conduce bătălia la Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucraineni. Dar Wagner, care acționează cu o autonomie destul de mare pe teren, are relații tensionate cu statul major și cu Ministerul apărării, acuzându-le de incompetență, chiar de trădare din cauza lipsurilor în aprovizionarea cu muniție de artilerie.

Acest grup armat privat condus de Evgheni Prigojin este prezent și pe alte continente, în special în Africa, cu scopul - potrivit detractorilor - de a face treburile murdare ale Kremlinului. La scurt timp după începutul ofensivei sale în Ucraina, Rusia a introdus o serie de sancțiuni penale pentru a reprima orice formă de critică față de armată.

Opozanți de renume și simpli cetățeni au fost arestați și unii deja judecați și condamnați pentru criticile lor, precum Ilia Iașin, condamnat în decembrie la opt ani și jumătate de închisoare. O altă figură a opoziției ruse, Vladimir Kara-Murza, este judecat de luni și riscă până la 25 de ani de închisoare. El este acuzat de înaltă trădare și că a difuzat "informații false" despre armată.

Sursa: RADOR