Într-un document strategic revizuit, Moscova avertizează că nu va mai răspunde doar economic la ”acțiuni neprietenoase”.

Ca reacție la intervențiile străine care ”pun în pericol suveranitatea și integritatea teritorială”, Rusia are în vedere în viitor ”măsuri puternice și convingătoare”. Acest lucru reiese dintr-un document strategic revizuit al Consiliului rus de Securitate, citat de Reuters și AP.

Strategia revizuită prevede că ”măsurile economice speciale” rămân prima reacție la influențe străine. Cu toate acestea, șeful Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patrușev, a declarat că, potrivit documentului, Rusia poate lua ”măsuri simetrice și asimetrice” pentru a contracara sau respinge ”acțiunile neprietenoase” din străinătate, notează Spiegel Online.

Potrivit AP, Patrușev a precizat că, spre deosebire de versiunea anterioară, securitatea informațiilor este văzută și ea ca una dintre priorități. 

Și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a avut o declarație care reflectă revizuirea strategiei.

Referindu-se la relațiile Rusia-UE, ministrul de externe rus a avertizat că Moscova va răspunde fără întârziere la noile demersuri inamicale ale Bruxellesului.

Rusia este deschisă "unei interacțiuni oneste și pe picior de egalitate", "dar asta nu înseamnă că vom lăsa fără răspuns noi pași ostili dau încercări de a se vorbi cu noi de pe poziții de forță", a spus Lavrov.

Președintele SUA Joe Biden și omologul rus Vladimir Putin se vor întâlni pe 16 iunie la Geneva, în Elveția.

Biden a anunțat recent că îi va transmite lui Putin că SUA nu vor sta ”cu brațele încrucișate” în timp ce Rusia încalcă drepturile omului. ”Bineînțeles că sunt gata să discutăm despre orice”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. Partea rusă va răspunde la chestiuni legate de drepturile omului, dar va aborda și probleme care ”există în SUA”, a adăugat el. 

Întâlnirea dintre cei doi lideri e pregătită cu minuțiozitate. Săptămâna trecută, Patrușev și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan s-au întâlnit la Geneva. Patrușev a descris discuțiile drept ”constructive și productive”, fapt ce alimentează speranțele într-o destindere a relațiilor dintre cele două state. 

Președintele democrat încearcă de la preluarea mandatului să arate o atitudine fermă față de Rusia, din dorința de a se delimita de predecesorul său republican Donald Trump, acuzat de complezență față de liderul de la Kremlin, notează AFP, preluată de Agerpres.

Însă, în același timp, Biden își manifestă dorința de dialog cu Moscova. Deși promite că va sancționa Rusia ''dacă ea continuă să interfereze în democrația'' SUA și a mers până într-acolo încât l-a calificat pe Putin drept ''ucigaș'', președintele american asigură că nu dorește să ''declanșeze un ciclu de escaladare și conflict''.

Semnale incomode

După declarația lui Biden privind încălcarea drepturilor omului, Serghei Riabkov, viceministrul rus de externe, a declarat că Rusia va trimite o serie de ”semnale incomode” către SUA, relatează RIA, preluată de Reuters. 

Riabkov a precizat că Rusia va fi pregătită să răspundă la întrebările lui Biden despre drepturile omului în Rusia și că Moscova e mai flexibilă decât Washington în stabilirea agendei reuniunii dintre cei doi lideri. 

Pe de altă parte, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat luni că SUA și NATO și-au intensificat în ultima perioadă activitățile militare în apropierea granițelor de vest ale Rusiei, ceea ce face necesară o replică din partea Moscovei. 

"Acțiunile colegilor noștri occidentali distrug sistemul de securitate mondial și ne obligă la contramăsuri adecvate", a declarat Șoigu, potrivit Interfax.

El a anunțat că Rusia va desfășura circa 20 de noi formațiuni și unități militare în apropierea granițelor sale de vest până la sfârșitul acestui an.

Recent, Rusia a staționat circa 150.000 de soldați la granița cu Ucraina și în Crimeea, doar o parte fiind retrași.

Rusia a refuzat un consiliu cu NATO

Prezent la București, cu ocazia inaugurării Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a declarat, la o conferință de presă, că a trimis în ultimul an mai multe cereri către Moscova în vederea organizării unui consiliu cu NATO.

”Din nefericire, până în prezent, Rusia nu a răspuns pozitiv legat de reuniunea Consiliului Rusia - NATO. Cea mai recentă ofertă le-am făcut-o acum câteva zile", a spus Geoană.

El a mai precizat că acțiunile Rusiei sunt ”destabilizatoare”: ”Din nefericire, vedem o Rusie care devine mai represivă pe plan intern în ceea ce privește oponenții politici și mai agresivă pe plan extern”.

La rândul său, ministrul apărării, Nicolae Ciucă, s-a referit la regiunea Mării Negre, care e ”un punct fierbinte”, ținând cont de ”mobilizarea militară rusă în Crimeea și în Marea Neagră".