Rusia ia în calcul să livreze în mod direct energie Greciei, pentru a-i sprijini economia, a declarat duminică ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak, citat de agenții rusești.

Rusia "intenționează să susțină relansarea economiei grecești prin extinderea cooperării în sectorul energetic", a declarat Novak pentru presă la Moscova, citat de portalul Sputnik, potrivit Mediafax. "Studiem posibilitatea organizării unor livrări directe de energie către Guvernul grec, care să înceapă în viitorul apropiat", a spus el, apreciind că se poate ajunge la un asemenea acord în următoarele săptămâni.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declara săptămâna trecută că Moscova va lua în considerare să ofere ajutor financiar Atenei, în cazul în care autoritățile elene cer acest lucru.

Rusia și Grecia și-au consolidat semnificativ relațiile politice și economice în ultimele luni, în contextul în care ambele țări de confruntă cu crize economice dure. Această apropiere este privită cu suspiciune în unele capitale europene, având în vedere tensiunile dintre Moscova și Occident din cauza războiului din Ucraina.

Premierul grec Alexis Tsipras a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, despre rezultatele referendumului din Grecia.

Tsipras s-a întâlnit cu Putin în iunie, la un forum economic, la Sankt Petersburg. Ei au cerut împreună anularea sancțiunilor impuse de către occidentali rușilor din cauza crizei din Ucraina.

Grecia și Rusia au semnat un acord de cooperare cu privire la construirea gazoductului Turkish Stream, prin care Rusia să livreze gaze naturale Europei. Proiectul de gazoduct ocolește Ucraina, ale cărei relații cu Rusia se află cel mai scăzut nivel, în contextul războiului din Donbas, unde trupele naționale ucrainene luptă împotriva rebelilor proruși susținuți cu armament și trupe de către ruși, o acuzație pe care Moscova o respinge.