Moscova și-a prezentat miercuri cererile de garanții de securitate celor 30 de aliați la Consiliul NATO-Rusia, dar a insistat că acestea nu reprezintă un ultimatum. Discuțiile cu SUA de la Geneva nu au dus la nicio soluție.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a primit pe ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Grușko la sediul Alianței de la Bruxelles în încercarea de dezamorsare a celor mai grave tensiuni dintre Est și Vest de după Războiul Rece din cauza masării de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina, relatează Reuters.

Moscova a respins îngrijorările exprimate de Statele Unite că ar putea plănui invadarea țării vecine. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că exercițiile militare de marți de la granița cu Ucraina nu au legătură cu discuțiile dintre Rusia și NATO.

”Nu negociem dintr-o poziție de forță; nu există și nici nu poate exista un ultimatum aici”, a spus el la Moscova.

Dar el a reiterat faptul că Occidentul trebuie să răspundă preocupărilor Rusiei cu privire la activitățile NATO în fostele țări comuniste. Rusia vrea ca Alianța Nord-Atlantică să nu se mai extindă spre Est, în timp ce Washingtonul și Bruxellesul susțin că statele ex-sovietice trebuie să-și decidă singure viitorul.

Diplomați NATO citați de Reuters spun că Alianța ar considera că este un succes dacă Rusia ar fi de acord să poarte discuții suplimentare. Aliații sunt gata să negocieze cu Moscova în privința transparenței exercițiilor militare și a controlului rachetelor din Europa.

Aliații spun însă că multe dintre cererile Rusiei, prezentate în două documente transmise în decembrie anul trecut, sunt inacceptabile, inclusiv apelurile de a reduce activitățile NATO la nivelurile din anii 1990 și promisiunea că nu va accepta noi membri.

Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov - care a participat la discuțiile cu SUA de la Geneva - dar nu a fost miercuri la Consiliul NATO-Rusia de la Bruxelles, a spus că Ucrainei nu trebuie să i se permită niciodată aderarea la NATO.

Alianța Nord-Atlantică nu are planuri imediate în privința primirii Ucrainei, dar susține că Rusia nu poate să-i dicteze relațiile cu alte state suverane.