Vladimir Putin a spus că SUA pot desfășura rachete cu rază medie de acțiunile pe sistemele de lansare din România și Polonia, iar Rusia trebuie să reacționeze la această amenințare.

Rusia și China au cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta „declarațiile oficialilor americani asupra planurilor de dezvoltare și desfășurare a rachetelor cu rază medie de acțiune”, după retragerea din tratatul INF.

Pentagonul a declarat luni că a testat o rachetă de croazieră cu configuraţie convenţională care şi-a atins ţinta după mai mult de 500 km (310 mile) de zbor, primul test de acest tip de la încetarea tratatului istoric de dezarmare nucleară în această lună.

Testul a urmat retragerii oficiale la 2 august a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) din perioada Războiului Rece, după ce au acuzat Rusia de încălcarea pactului, acuzaţie respinsă de Moscova. În baza acestui tratat, care interzicea rachetele terestre cu o rază cuprinsă între 310 şi 3.400 de mile (500-5.500 km), testul efectuat luni ar fi fost interzis.

SUA au declarat că nu au planuri iminente de a desfăşura noua rachetă terestră la bazele de lansare din Europa, dar președintele rus Vladimir Putin consideră că SUA şi-ar putea utiliza sistemele existente în România şi Polonia pentru a lansa această rachetă, ceea ce înseamnă că ar putea să o desfăşoare uşor şi rapid dacă ar dori.

„Lansările acestei rachete pot fi efectuate de pe sistemele de (lansare) amplasate deja în România şi Polonia. Nu trebuie să schimbe decât software-ul. Şi nu cred că partenerii noştri americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană în această privinţă. Aceasta implică noi ameninţări pentru noi la care trebuie să reacţionăm”, a spus Putin.

Rusia pretinde de mulți ani că lansatoarele instalate în România și Polonia, parte a sistemului de apărare anti-rachetă Aegis, au caracter ofensiv, în pofida repetatelor asigurări date de SUA și NATO în privința caracterului „pur defensiv” al sistemului Aegis.

Departamentul de Stat a insistat că sistemul Aegis Ashore nu dispune de capacităţile şi infrastructura necesară pentru a lansa rachete ofensive sau balistice cum sunt Tomahawk, caracterul defensiv al acestor sisteme fiind documentat în acordurile dintre SUA şi ţările-gazdă România şi Polonia.

Însă Rusia nu a crezut niciodată aceste declarații și avertizează de ani de zile că se pregătesc să răspundă acestei amenințări.

După testul efectuat de Pentagon, Putin a precizat din nou că Rusia trebuie să răspundă într-un mod „adecvat şi simetric” la aceste ameninţări.