Cele două țări se tem de influența Statelor Unite.

Rusia și China sunt "îngrijorate" de prezența sporită a NATO în Asia, au declarat președinții celor două țări într-o declarație comună semnată marți, la finalul discuțiilor de la Kremlin dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, scrie La Libre Belgique.

"Cele două părți sunt foarte îngrijorate de întărirea tot mai mare a legăturilor dintre NATO și țările din regiunea Asia-Pacific cu privire la problemele militare și cele de securitate", au spus Putin și Xi Jinping, acuzând Alianța Nord-Atlantică de faptul că "subminează pacea și stabilitatea regională".

Moscova și Beijingul "sunt împotriva formării de blocuri închise exclusive în regiunea Asia-Pacific", au subliniat ei, denunțând "influența negativă a strategiei Statelor Unite, condusă de o mentalitate de război rece (...) asupra păcii și stabilității în această regiune".

Rusia și China și-au exprimat de asemenea "puternica îngrijorare" fața de eventualele "consecințe și riscuri pentru stabilitatea strategică în regiunea Asia-Pacific" din cauza proiectelor de alianță între Statele Unite, Australia și Regatul Unit (AUKUS) de a construi submarine nucleare.Moscova și Beijingul "cer hotărât membrilor acestui parteneriat să-și îndeplinească strict angajamentele privind neproliferarea (...) și să susțină pacea regională", au declarat ei.

"Rusia și China se declară îngrijorate de intensificarea activităților Statelor Unite urmărind să creeze un sistem mondial de apărare antirachetă și să desfășoare elementele acestuia în diferite regiuni din lume, combinat cu o întărire a capacității de arme ne-nucleare de înaltă precizie", au mai arătat ei.

"Rusia a cerut arme Chinei, și există semne care arată că Beijingul examinează această cerere" 

 Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus marți că Rusia a cerut "ajutor letal" Chinei, în vreme ce Xi Jinping este în vizită la Moscova și a fost primit cu mare pompă la Kremlin. Cei doi șefi de stat vor să mențină și să-și consolideze cooperarea și "relațiile lor strategice", iar această apropiere și mai strânsă trezește îngrijorarea lui Jens Stoltenberg.

El se teme ca Beijingul să nu accepte cererile Rusiei legate de războiul din Ucraina, deoarece Moscova a cerut sprijinul Beijingului, în special prin intermediul armelor, afirmă șeful NATO.

"Nu am avut dovada conform căreia China ar livra arme letale Rusiei, dar am văzut semne indicând că este vorba despre cererea Rsiei și că cererea este examinată la Beijing de către autoritățile chineze", a declarat Jens Stoltenberg.

China nu a condamnat invadarea Ucrainei de trupele lui Putin. Norvegianul a îndemnat China să "dialogheze direct cu președintele ucrainean, Zelenski" pentru a institui un plan de pace în Ucraina și "să nu furnizeze ajutor letal Rusiei" în niciun caz. "Asta ar însemna să susțină un război ilegal", a concluzionat el, potrivit agenției Bloomberg.

Sursa: RADOR