Moscova și Ankara continuă să conteste circumstanțele care au cauzat doborârea unui avion rus, marți, ultimul aspect disputat fiind dacă a existat sau nu un avertisment. (Înregistrarea audio, mai jos)

Militarii turci au făcut public, miercuri, o înregistrare pe care o prezintă drept avertismente adresate piloților ruși să își schimbe urgent traiectoria, potrivit Euronews.

Mare parte din conținutul înregistrării este neinteligibil, dar alte avioane de luptă, aflate în zonă, spun că ar fi auzit discuția.


Potrivit Anadolu Agency, mesajul transmis de turci a fost: „Vă vorbesc forțele aeriene turce. Vă apropiați de spațiul aerian al Turciei, schimbați-vă direcția imediat, către sud”. 

Unul dintre piloții avionului doborât, Konstantin Murakhtin, a declarat după ce a fost salvat că „nu au existat avertismente, nici prin radio, nici vizual. Nu a fost niciun contact, de niciun fel. De aceea, am urmat traseul nostru obișnuit. Dacă voiau să ne avertizeze, ar fi putut să apară să ne indice un traseu alternativ”. 

După incident, Rusia a avertizat că vor exista consecințe serioase, dar între timp a declarat că nu intenționează să intre în război cu un membru NATO.

Miercuri, Rusia a trimis un sistem avansat de rachete în Siria pentru a-și proteja operațiunile și a promis, într-o notă sfidătoare, că forțele aeriene vor mai desfășura misiuni în apropiere de spațiul Turciei, transmite Reuters.

Forțele aeriene ruse au lansat un bombardament în aria controlată de insurgenți, lângă zona unde a fost doborât avionul, potrivit declarațiilor rebelilor și unui grup de monitorizare.

De cealaltă parte, armata turcă a spus miercuri că nu știa că aparatul aparținea aviației ruse și că este pregătită pentru „orice fel de cooperare” cu autoritățile de la Moscova, în urma incidentului.

Statele Unite și Europa au făcut apel comun la calm și au continuat dialogul, prin telefon, cu ministrul rus de externe.

Doborârea avionului rus de către Turcia a fost una dintre cele mai serioase ciocniri între un membru NATO și Rusia din ultima jumătate de secol și complică suplimentar eforturile internaționale de luptă împotriva Statului Islamic, în Siria.