Autoritățile de la Kiev și Moscova au anunat că au semnat un nou acord privind tranzitul de gaze pentru Europa prin Ucraina, îndepărtând astfel temerile că ar putea apărea o nouă criză a gazelor în plină iarnă.

„Ucraina a semnat un contract de tranzit pentru cinci ani”, a anunțat pe pagina sa de Facebook președintele Volodimir Zelenski. „Europa știe că nu o vom abandona”, a adăugat eșeful administrației de la Kiev, potrivit Agerpres.

Informația a fost confirmată de directorul gigantului rus Gazprom, Alexey Miller, citat de presa rusă. „A fost semnat un întreg complex de documente”, ceea ce va permite continuarea „tranzitului de gaze naturale după 31 decembrie”, data expirării contractului existent, a declarat el.

Aceste documente finalizează un protocol de acord privind tranzitul semnat la 20 decembrie de cele două părți după luni de negocieri dificile cu participarea Uniunii Europene.

În pofida acestui acord de principiu, negocierile în vederea finalizării lui s-au arătat, de asemenea, tensionate, provocând temeri legate de un eșec de ultim moment cu riscul de a perturba aprovizionarea țărilor europene.

Noul contract prevede că Gazprom va face să tranziteze prin Ucraina cel puțin 65 de miliarde de metri cubi anul viitor, apoi cel puțin 40 de miliarde pe an între 2021 și 2024, a precizat Volodimir Zelenski potrivit căruia această activitate va aduce Kievului „peste șapte miliarde de dolari” în total.

Contractul face parte dintr-un acord mai larg pentru care Gazprom a plătit vineri 2,9 miliarde de dolari (amendă și dobânzi) omologului său ucrainean, Naftogaz, menit să pună capăt unui îndelungat proces în fața instanțelor internaționale.

În schimb, Naftogaz a abandonat toate celelalte procese vizând Gazprom în Ucraina și în Occident.

Grupul rus Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus și Polonia, precum și gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania, via Marea Baltică.