Președintele rus Vladimir Putin trece la o nouă fază a amenințărilor adresate Turciei după doborârea bombardierului său în Siria. „Cine crede că lucrurile rămân la nivelul de sancțiuni economice se înșeală dramatic”, a spus Putin la Moscova.

 „Știm foarte bine cine ne-a doborât avionul. Cine crede că lucrurile rămân la nivelul de sancțiuni economice se înșeală dramatic”, a spus președintele rus în discursul său privind starea națiunii, susținut la Kremlin.

Cum anume ar urma să arate reacția Rusiei nu se știe pentru că Putin nu a precizat. El a ținut să sublinieze că „nu vom permite zăngănit de săbii cu Turcia”. Imediat însă a adăugat că forțele de securitate și serviciile secrete sunt mobilizate. Și a încheiat:

„Oamenii aceștia vor regreta. Știm ce avem de făcut”. Putin afirmă că era dispus să discute cu Turcia despre această chestiune sensibilă, dar „aparent, Allah însuși a decis să pedepsească responsabilii”. Reacția nu s-a lăsat așteptată. Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că „nimeni nu dă atenție minciunilor din mașinăria de propagandă sovietică”.

Acuzațiile cu petrol

Ministrul rus al apărării spune că există dovezi potrivit cărora președintele Turciei Tayyip Erdogan și familia sa beneficiază din comerțul ilegal cu petrol de pe teritoriile controlate de Statul Islamic, din Siria și Irak.  

Moscova și Ankara se află în plin război al declarațiilor din momentul în care militarii turci au doborât un avion de luptă rus lângă granița cu Turciei cu Siria, săptămâna trecută, incidentul fiind considerat cel mai grav dintre Rusia și un stat membru NATO din ultima jumătate de secol.

Erdogan a răspuns că nimeni nu are dreptul să calomnieze Turcia prin acuzații că ar cumpăra petrol de la Statul Islamic și că s-ar retrage dacă aceste acuzații s-ar confirma.

În declarațiile pe care le-a făcut în timpul unei vizite în Qatar, a mai spus că nu dorește ca relațiile cu Moscova să se înrăutățească.

La o conferință de presă în Moscova, oficiali din domeniul apărării au făcut publice imagini din satelit care arătau coloane de tancuri ce încărcau petrol la centre controlate de Statul Islamic în Siria și Irak, după care treceau granița în Turcia. Oficialii nu au menționat cum este dovedită legătura directă privind implicarea lui Erdogan și a familiei sale.

„Turcia este cel mai mare consumator al petrolului furat de la vecinii săi care îl dețin legal, Siria și Irak. Potrivit informațiilor pe care le deținem, liderul acestei țări, președintele Erdogan și familia sa, sunt implicați în aceastră afacere ciminală”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Anatoly Antonov. 

Interesant este că o altă acuzație din același registru a venit, la adresa Turciei, din partea unor oficiali sirieni, cu câteva zile în urmă. 

„Avem informații sigure că Guvernul Turciei a crescut, recent, susținerea pentru teroriști și nivelul livrării de arme și muniție pentru a-și continua activitățile criminale, în schimbul petrolului și antichităților furate, la prețuri mici, profitând de prezența teroriștilor cărora le-a permis să controleze zonele de graniță”, arată o declarație oficială a Comandamentului General din Siria, citată de agenția oficială de știri din această țară și preluată de RT News, duminică 29 noiembrie.

Întâlnire între miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei, în cadrul summitului OSCE

Șeful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a anunțat miercuri că se va întâlni cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu la summitul OSCE de la Belgrad, prima întrevedere dintre cei doi oficiali după incidentul de săptămâna trecută. 

„Partea turcă insistă pentru organizarea unei întâlniri tete-a-tete cu ministrul Afacerilor Externe”, a declarat Lavrov, într-o conferință de presă la Nicosia, potrivit HotNews.ro, care citează AFP. „Nu ne vom deroba și vom asculta ce are de spus dl. Cavusoglu. Poate că are de spus ceva nou pe care nu l-a spus deja public”, a adăugat el.

Această întâlnire ar urma să aibă loc în marja summitului OSCE care se va reuni în capitala sârbă în 3 și 4 decembrie.