Ministrul polonez de externe declară că Europa riscă să plonjeze într-un război. Rusia spune că nu renunță încă la diplomație. SUA au informații că Rusia ar pregăti o operațiune sub acoperire în estul Ucrainei pentru a justifica invadarea țării.

Casa Albă a declarat că amenințarea unei invazii ruse a Ucrainei rămâne ridicată, cu aproximativ 100.000 de soldați ruși dislocați la granița cu țara vecină și că Statele Unite vor face publice în curând informații care sugerează că Rusia ar putea încerca să inventeze un pretext pentru a justifica un atac, relatează EURACTIV.

”Tobele războiului bat puternic, iar retorica a devenit destul de stridentă”, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), după discuțiile cu Rusia de la Viena.

”Amenințarea unei invazii militare este ridicată”, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. ”Nu există un calendar pentru alte discuții. Mai întâi trebuie să ne consultăm cu aliații și partenerii”.

Rusia a spus că dialogul continuă, dar se află într-o fundătură. Moscova încearcă să convingă Occidentul să interzică Ucrainei să adere la NATO, cerere respinsă de SUA.   

”În această etapă, situația este cu adevărat dezamăgitoare”, a declarat reporterilor ambasadorul rus Aleksandr Lukașevici, după o întâlnire a OSCE, a treia etapă dintr-o serie de discuții Est-Vest care au avut loc săptămâna aceasta.

El a avertizat cu privire la posibile ”consecințe catastrofale”, dacă cele două părți nu vor putea conveni asupra a ceea ce Rusia a numit linii roșii de securitate, dar a spus că Moscova nu a renunțat la diplomație și chiar o va accelera.

”Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”, a declarat la Viena ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau.

Chiar dacă a uitat de războaiele din fosta Iugoslavie și țări din fosta Uniune Sovietică din ultimii 30 de ani, declarația oficialului polonez evidențiază nivelul de anxietate la nivel european față de dislocarea a circa 100.000 de militari ruși la granița cu Ucraina.

Rusia neagă planurile de invadare a Ucrainei, dar dislocarea de trupe a obligat Statele Unite și aliații săi să stea la masa negocierilor.

Rau a spus că nu s-a înregistrat niciun progres la întâlnirea OSCE de la Viena, la fel ca și la  discuțiile dintre Rusia și SUA de la Geneva și la Consiliul NATO-Rusia de miercuri la Bruxelles.

Abordări diferite

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a spus că întâlnirile anterioare au arătat că există o ”fundătură sau diferențe de abordări” și nu vede niciun motiv pentru reluarea discuțiilor în zilele următoare.

El a declarat pentru televiziunea RTVi că specialiștii militari ruși oferă opțiuni președintelui Vladimir Putin în cazul în care situația din Ucraina s-ar înrăutăți, dar trebuie să i se mai acorde o șansă diplomației.

Rubla rusească a scăzut cu peste 2% în raport cu dolarul, în urma comentariilor lui Riabkov, ceea ce a determinat și o vânzare a obligațiunilor de stat. Un trader de la o mare bancă rusească a declarat pentru Reuters că piața a reacționat parțial la răspunsul dat de Riabkov la întrebarea unui jurnalist. Oficialul rus a spus că nici nu confirmă și nici nu exclude posibilitatea ca Rusia să desfășoare ”infrastructură militară” în Cuba și Venezuela.

Sullivan a spus că agențiile de informații americane cred că Rusia ar putea dori să apeleze la ”opțiunea de a fabrica un pretext pentru o invazie, inclusiv prin activități de sabotaj, acuzând Ucraina că pregătește un atac iminent împotriva forțelor ruse din estul Ucrainei”.

Washingtonul va împărtăși presei în termen de 24 de ore detalii ”cu privire la ceea ce vedem ca fiind această potențială prezentare a unui pretext”, a adăugat el.

Potrivit CNN, SUA dețin informații care indică faptul că agenți ruși ar urma să facă acte de sabotaj în estul Ucrainei, într-o tentativă de a crea un pretext pentru o invazie a țării vecine, a declarat vineri pentru CNN un oficial american. Agenți secreți sunt specializați în gherilă urbană și utilizarea explozibililor, a mai spus el.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, despre consolidarea prezenței militare ruse. Pentagonul a estimat că două treimi din forțele ruse din apropierea Ucrainei sunt ”în afara garnizoanei”, adică au fost dislocate din alte părți ale Rusiei.

”Renunțați la amenințări”

Moscova susține că este amenințată de extinderea NATO către granițele sale prin primirea, după încheierea Războiului Rece, a 14 noi membri din Europa de Est, foste state comuniste. Kremlinul vrea să tragă niște ”linii roșii” pentru a împiedica Alianța să admită Ucraina ca membru sau să desfășoare rachete pe teritoriul acestei țări.

Washingtonul a respins aceste cereri, dar a spus că este dispus să discute despre controlul armelor, desfășurarea de rachete și măsuri de consolidare a încrederii pentru a soluționa unul dintre cele mai tensionate momente din relațiile Est-Vest de la Războiul Rece.

Ambasadorul Lukașevici a spus la reuniunea OSCE că, dacă Moscova nu primește un răspuns constructiv, ”vom fi forțați să tragem concluziile adecvate și să luăm toate măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic și a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității noastre naționale”.

”Rusia este o țară iubitoare de pace. Dar nu avem nevoie de pace cu orice preț. Necesitatea de a obține aceste garanții de securitate legal pentru noi este necondiționată”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat un proiect de lege privind sancțiuni propus de democrații din Senatul SUA, care ar viza oficialii de rang înalt din guvernul rus și militari, inclusiv Putin, precum și instituții bancare, dacă Rusia atacă Ucraina.

Peskov a spus că impunerea de sancțiuni împotriva lui Putin ar echivala cu ruperea relațiilor.