SUA vor dona 200 de ventilatoare medicale Rusiei, țară care se confruntă cu o agravare a epidemiei de COVID-19. În aprilie, Moscova a vândut americanilor, prin două firme aflate sub regimul de sancțiuni al SUA, ventilatoare care nu au fost folosite.

Primele 50 de ventilatoare au fost produse în California și vor fi trimise miercuri la un centru medical din Moscova, relatează Vocea Americii. Alte 150 de ventilatoare vor fi gata până pe 26 mai.

Publicația notează că ventilatoarele vor fi donate de Guvernul SUA și vor fi transportate de avioane militare americane, costul producerii și transportului lor fiind de circa 4,7 milioane de dolari.

Oficialii americani au subliniat faptul că ventilatoare sunt destinate cetățenilor ruși și nu reprezintă un semnal al unui parteneriat cu armata rusă.

În ultimul timp, Rusia înregistrează o creștere cazurilor confirmate, ocupând locul al doilea în lume, după SUA.

Președintele Vladimir Putin a acceptat săptămâna trecută oferta omologului american Donald Trump, în cadrul unei videoconferințe dedicate luptei împotriva Sars-CoV-2 și controlului armamentului, potrivit Casei Albe.

Rusia a decis să renunțe la folosirea ventilatoarelor rusești Aventa-M, după ce acestea au provocat un incendiu soldat cu morți la două spitale din Moscova și Sankt Petersburg.

Rusia a trimis 45 de ventilatoare în SUA la începutul lunii aprilie, când spitalele din New York și New Jersey se confruntau cu lipsa de echipamente și ventilatoare. Cel puțin 15 dintre ele erau model Aventa-M.

Oficialii americani au susținut că ventilatoarele nu au mai fost folosite sau trimise către spitale ca urmare aplatizării curbei îmbolnăvirilor și au ajuns la Agenția Federală de Management de Urgență (FEMA).

Radio Europa Liberă notează că, inițial, Kremlinul a prezentat acțiunea drept una umanitară, dar Departamentul american de Stat i-a contrazis pe oficialii ruși, precizând că nu e vorba de o donație. Ulterior, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a recunoscut faptul că, în realitate, e vorba de o vânzare, iar costul transportului a fost împărțit de SUA și Rusia. 

Ea a mai spus că, de partea rusă, costurile au fost suportate de Fondul de investiții directe în Rusia (RDIF), un fond suveran de 10 miliarde de dolari înființat de Guvern pentru a atrage investiții în țară.

Pe lângă ventilatoare, rușii au mai vândut americanilor și măști, mănuși chirurgicale și alte echipamente medicale.

La o zi după ce echipamentele medicale au ajuns la New York, Donald Trump a avut cuvinte de laudă la adresa lui Vladimir Putin, precizând că nu se teme de propaganda rusă, iar SUA au primit produse medicale de ”foarte bună calitate”, care ”ar putea salva multe vieți”.

Dintre cele 45 de ventilatoare, unele au fost furnizate de Urals Instrument-Engineering Plant, o fabrică deținută de concernul Radio-Electronic Technologies (KRET). La rândul său, KRET e deținut de Rostec, un conglomerat deținut de statul rus.

RDIF și Rostec se află pe lista de sancțiuni a Departamentului american de Stat.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei a precizat pentru Radio Europa Liberă că tranzacția nu intră sub incidența sancțiunilor impuse de Washington Moscovei. - https://www.rferl.org