Rusia ar fi staționat peste 150.000 de soldați la granița cu Ucraina și în Crimeea. Cehia acuză Moscova de implicarea unor ofițeri ruși de informații într-o explozie din 2014. Washingtonul, Londra și Bruxellesul își exprimă îngrijorarea.

Situația de la frontiera ruso-ucraineană se înrăutățește. Moscova a staționat peste 150.000 de soldați la granița cu Ucraina și în Peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Publicații de stat rusești, citate de Spiegel Online, scriu că Rusia intenționează să închidă apele sale teritoriale din Marea Neagră pentru navele militare și alte nave oficiale străine, de la sfârșitul lunii aprilie până la sfârșitul lunii octombrie. 

Guvernul SUA a condamnat ferm aceste planuri. Un astfel de pas ar fi o ”escaladare nefondată” a Moscovei în conflictul din Ucraina, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de stat. El a acuzat Rusia că vrea ”să submineze și să destabilizeze” Ucraina.

Evoluțiile sunt ”deosebit de îngrijorătoare” deoarece există rapoarte credibile despre transferul trupelor ruse în Crimeea și la granița ruso-ucraineană. Puterea trupelor ruse de acolo a atins un nivel care nu a fost văzut niciodată de la începutul conflictului din Ucraina, în 2014, a spus Price. Și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a vorbit luni despre cea mai mare desfășurare de trupe rusești din 2014 încoace.

În conflictul cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, care se desfășoară de atunci, peste 13.000 de oameni au fost uciși. De la jumătatea lunii februarie au avut loc din nou lupte intense, care subminează acordul de încetare a focului, și așa fragil.

"Facem apel la Rusia să își retragă trupele de la granița ucraineană", a declarat Josep Borrell. Ministrul german de externe Heiko Maas (SPD) și-a exprimat îngrijorarea, precizând că este necesar ca ambele părți să aibă ”un dialog rezonabil”.

Ucraina se teme că Kremlinul nu caută decât un pretext pentru a o ataca.

În cadrul reuniunii CAE de luni, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba i-a informat pe omologii săi din cele 27 state UE în legătură cu ultimele evoluții de la frontiera ucraineano-rus.

Miniștrii de externe europeni au exprimat îngrijorare cu privire la încălcările repetate ale acordului de încetare a focului și la intensificarea mobilizării de forțe militare ruse în estul Ucrainei și în Crimeea anexată ilegal, respectiv pentru intenția Rusiei de a închide accesul pentru navigație în anumite zone ale Mării Negre.

Potrivit MAE, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a exprimat ”preocupare pentru desfășurarea de trupe și echipamente ale Rusiei în Crimeea și la frontiera estică a Ucrainei, reiterând poziția principială a României privind susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei”.

Kremlinul deplânge ”psihozele antirusești” din Occident

Kremlinul, în schimb, se plânge de o ”masivă psihoză masivă antirusească” în numeroase state. "În ultimul timp a existat o anumită tensiune între Moscova și o serie de state", a declarat marți purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, pentru agenția Tass.

Declarația a fost făcută în contextul acuzațiilor Guvernului ceh, potrivit cărora ofițeri ruși de informații ar fi fost implicați într-o explozie într-un depozit de muniție în 2014. Două persoane au murit atunci, în urma mai multe deflagrații care au avut loc într-un depozit de muniții din Vrbetice, la circa 250 kilometri de Praga, notează Welt Online.

Afirmațiile sunt ”absurde și complet nefondate”, a spus Peskov.

În acest nou scandal, Praga le cere partenerilor săi din Uniunea Europeană și din NATO să expulzeze diplomați ruși, a declarat marți ministrul ceh de externe Jan Hamacek.

El a precizat că îl va convoca miercuri pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a-l informa în legătură cu o reacție suplimentară a Cehiei după expulzarea a 18 diplomați ruși acuzați de spionaj, decizie luată sâmbătă și la care Moscova a răspuns cu expulzarea a 20 de diplomați cehi.