După Ilia Iașin, condamnat vinerea trecută la opt ani și jumătate de închisoare, alți doi oponenți notorii, Vladimir Kara-Murza și Evgheni Roizman, așteaptă judecarea cu acuzații similare.

Încă un oponent rus după gratii. Ilia Iașin, 39 de ani, una dintre ultimele figuri care s-au ridicat împotriva regimului lui Vladimir Putin, a fost condamnat vineri, 9 decembrie, la opt ani și șase luni închisoare de către un tribunal de la Moscova pentru difuzarea de "informații false" despre armata rusă, notează Le Monde.

Aceasta este cea mai lungă sentință pronunțată până în prezent de la introducerea unor noi articole în codul penal rus, cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei, referitoare la "discreditarea” armatei.

Întrebat în aceeași zi despre această nouă condamnare în marja unui Consiliu al Uniunii Economice Eurasiatice care a avut loc la Bișkek, Kârgâzstan, Vladimir Putin a răspuns cu dispreț: "Cine este Iașin? Un blogger?”, prefăcându-se că nu știe cine este. Exact așa cum s-a prefăcut, ani de zile, că îl ignoră pe adversarul Alexei Navalnîi, care și el ispășește în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare într-o închisoare cu un regim dur.

Activist cu vechi state de funcție, Ilia Iașin, apropiat al lui Boris Nemțov - asasinat în apropiere de Kremlin în februarie 2015, apoi al lui Alexei Navalnîi, nu a cedat vineri în sala de judecată, afișând aparent un zâmbet. Ironizând justiția care amintește de "procurorii lui Stalin”, Iașin a transmis un mesaj de încurajare puținilor adepți care au venit să-l susțină, prevestind "o schimbare la îndemână”: "Prin acest verdict isteric, puterea vrea să ne intimideze, dar își arată doar slăbiciunea (...). Astăzi îmi rămâne doar să repet ceea ce am spus în ziua arestării mele: nu mi-e frică și nici vouă nu vă este frică”.

"Ați produs un rău teribil"

În cadrul unei audieri anterioare, pe 5 decembrie, la finalul căreia procurorul solicitase 9 ani de închisoare, nu a ezitat să-l conteste direct pe șeful Kremlinului: "Vladimir Vladimirovici (…), numele tău este acum asociat cu cuvintele „moarte” și „distrugere”. Ați făcut un rău teribil poporului ucrainean, care probabil nu ne va ierta niciodată. (…) Trimiți sute de mii de ruși la moarte, mulți dintre ei nu se vor întoarce niciodată la casele lor. Dar, pentru tine, acestea sunt doar statistici ale pierderilor, cifre în coloane”.

Ilia Iașin a manifestat aceeași dârzenie vorbind deschis pe 7 aprilie despre cadavrele descoperite cu cateva zile mai devreme la Bucha, Ucraina, dupa retragerea fortelor ruse. Într-un videoclip de mai bine de trei ore postat pe YouTube, cu 1,4 milioane de vizualizări până în prezent, el a difuzat imagini preluate de pe canalul britanic BBC despre aceste masacre - fără a omite să ofere versiunea oficială a armatei ruse -, evocând, totodată, și refugiații ucraineni, situația din Mariupol, un alt oraș martir ucrainean, sau slăbirea, inevitabilă în ochii lui, a puterii lui Vladimir Putin.

Două luni mai târziu, a fost arestat și plasat în arest preventiv. În ciuda multiplelor avertismente din partea rudelor sale, care l-au sfătuit să părăsească Rusia când mai era timp, nu s-a hotărât niciodată să facă acest lucru.

Ucraina este un subiect deosebit de sensibil pentru acest oponent. El a fost cel care finalizase, la trei luni după moartea lui Boris Nemțov, raportul pe care acesta din urmă îl pregătea asupra manevrelor Kremlinului în această țară, în urma anexării Crimeei de către Rusia, în 2014, și a primele ciocniri armate în Donbass.

Intitulat "Ucraina. Războiul", acest document anunța ce urma să urmeze.

"Cea mai dură sentință"

Reacționând vineri la această ultimă condamnare, avocatul Pavel Chikov, președintele ONG-ului rus pentru drepturile omului Agora, a subliniat că "Iașin a primit cea mai grea sentință din toate cazurile similare de la începutul războiului. Și sunt deja peste160”.

Pedeapsa maximă impusă până acum a fost pentru deputatul Alexei Gorinov, în vârstă de 60 de ani, care a fost condamnat în iulie la șapte ani de închisoare pentru "diseminarea de informații false” despre armata rusă, folosind "îndatoririle sale oficiale” în folosul unui grup organizat, motivat de "ură politică".

În cadrul unei ședințe municipale de la jumătatea lunii martie, alesul a numit conflictul din Ucraina drept "război”, și nu "operațiune militară specială”, așa cum dictează terminologia oficială. De asemenea, le ceruse colegilor săi să păstreze un minut de reculegere, după ce a discutat despre moartea copiilor în Ucraina.

Iar lista vocilor anti-război reprimate din Rusia, deși din ce în ce mai rară, nu este închisă. Alți doi opozanți notorii încă așteaptă judecata.

Primul, Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, a fost arestat la Moscova în aprilie, după ce a criticat ofensiva din Ucraina, și el este urmărit penal pentru răspândirea de "informații false” despre armata rusă. Tot apropiat de Boris Nemțov, acest fost jurnalist, care a supraviețuit deja la două tentative de otrăvire, în 2015 și 2017, se confruntă cu alte două acuzații, dintre care una, pentru înaltă trădare, se pedepsește cu douăzeci de ani de închisoare. Consiliul Europei i-a acordat Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului în 2022.

Al doilea, Evgheni Roizman, fost primar al orașului Ekaterinburg, din Urali, se află și el în vizorul justiției pentru un videoclip în care denunța "invazia Ucrainei”. Arestat în august la domiciliu, a fost eliberat în așteptarea procesului.

Sursa: RADOR