Rusia va decontamina zonele radioactive din Kîrgîzstan
Obiectivul este în special acela de "a asigura siguranța populației care locuiește în zonele în care există deșeuri din fostele mine de uraniu", a indicat biroul președintelui Sadîr Japarov într-un comunicat de presă, transmite Le Figaro.
Kîrgîzstan, o țară din Asia Centrală cu un trecut nuclear greu în perioada Uniunii Sovietice (URSS), a ratificat miercuri un acord cu Rusia pentru decontaminarea zonelor radioactive care amenință populația. "Acordul dintre guvernele kîrgîz și rus privind cooperarea în reabilitarea teritoriilor din Kîrgîzstan afectate de exploatarea uraniului și industria minieră a fost ratificat", a indicat biroul președintelui Sadîr Japarov într-un comunicat. Potrivit aceleiași surse, obiectivul este în special acela de "a asigura siguranța populației care locuiește în zonele în care există deșeuri din fostele mine de uraniu".
Această fostă republică sovietică muntoasă, cu o populație de șapte milioane de locuitori, suferă în continuare consecințele extragerii uraniului și a altor metale grele în perioada URSS, cu 92 de situri care conțin peste 300 de milioane de metri cubi de deșeuri toxice și radioactive. Iar în cazul unui dezastru natural, precum alunecările de teren, un fenomen frecvent în regiune, aceste reziduuri ar putea să se scurgă în râurile transfrontaliere și să contamineze milioane de locuitori din Asia Centrală.
În alte țări din Asia Centrală - Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan - operațiunile de decontaminare a deșeurilor nucleare sunt efectuate tot de gigantul nuclear rus Rosatom, în timp ce Uniunea Europeană și Banca Mondială alocă și ele fonduri pentru reabilitarea acestor zone. De asemenea, într-un comunicat emis miercuri, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat viitoarea retragere a 55 de tone de combustibil sovietic periculos pentru rachete, în cooperare cu Ministerul Apărării din Kîrgîzstan.
Potrivit OSCE, operațiunea va asigura "siguranța a aproximativ 21.000 de locuitori care locuiesc în apropierea locului de depozitare" din satul Novopavlovka (la nord), adiacent capitalei Bișkek. Acest combustibil "foarte toxic și periculos", Tonka-250 sau Samin, va fi transportat la sfârșitul lunii august în Germania unde va fi incinerat, precizează OSCE. În 2021, Kîrgîzstanul a efectuat o operațiune similară pentru a elimina 155 de tone de alt fluid de rachetă sovietic cu sprijinul OSCE, al Statelor Unite și Germaniei.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii