Teheranul ar putea avea în curând rachete antiaeriene S-300 din Rusia. Israel și SUA sunt îngrijorate și avertizează asupra consecințelor.

Rusia va furniza în scurt timp un sistem de apărare antirachetă S-300 Iranului. Anunțul a fost făcut, potrivit agenției RIA, de către Ministerul rus al Apărării.

De asemenea, Teheranul este interesat de modelul avansat S-400. Negocierile pentru furnizarea acestui model nu au fost însă demarate momentan.

Rusia și Iran negociază de mai mulți ani cu privire la sistemul de apărare antirachetă. În 2010, președintele de atunci Dmitri Medvedev a oprit livrarea rachetelor sol-aer, ca urmare a faptului că s-ar fi încălcat sancțiunile internaționale impuse Iranului. În noiembrie anul trecut, Moscova și Teheran au semnat un contract controversat pentru livrarea sistemului.

În ianuarie 2016, sancțiunile au fost ridicate parțial.

SUA și Israel monitorizează cu mare îngrijorare evoluțiile. Ele resping livrarea sistemului S-300 către Iran din motive de securitate. Cele două state se tem ca Teheranul ar putea folosi rachetele pentru a-și proteja instalațiile nucleare.

Iranul a amenințat, de mai multe ori, că va distruge statul Israel, pe care-l consideră inamic. La rândul său, Israelul a anunțat că va bombarda instalațiile nucleare, dacă Iranul încalcă acordul privind dosarul nuclear.