Prin această măsură, Putin încearcă să "mențină prețurile de consum pe piața internă" rusă, scrie 20 Minutos.

Guvernul Rusiei a anunțat joi că a dispus interzicerea exportului de grâu dur timp de șase luni, începând cu 1 decembrie, pentru a garanta securitatea alimentară a țării.

"Inițiativa Ministerului Agriculturii de a interzice temporar exportul de grâu dur din Rusia pentru o perioadă de șase luni, de la 1 decembrie 2023 până la 31 mai 2024, a fost aprobată", a raportat Cabinetul de Miniștri într-un comunicat.

Măsura, adaugă comunicatul, "are ca scop garantarea securității alimentare și limitarea prețurilor de consum pe piața internă pentru produsele provenite din prelucrarea acestei cereale".

Grâul dur, care reprezintă un mic procent din soiurile acestei cereale exportate de Rusia, este folosit pentru fabricarea de paste.

Președintele Uniunii Exportatorilor de Cereale (UEG), Eduard Zernin, a indicat în declarații făcute pentru ziarul Kommersant că interdicția nu va afecta exportatorii de grâu, deoarece reprezintă o parte foarte mică din volumul lor de afaceri.

Rusia exportă până la 100.000 de tone de grâu dur pe sezon, în principal în Italia și Turcia, iar vânzările tuturor soiurilor de cereale în perioada iulie-octombrie a anului au ajuns la 19 milioane de tone, potrivit UEG.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA