Anunțurile care oferă o plată imediată de peste 5.000 de dolari pentru cei care vor să se alăture Armatei ruse au început să le apară utilizatorilor de internet din Kazahstan în contextul escaladării conflictului din Ucraina.

Kazahstan, o fostă republică sovietică care se învecinează cu Rusia, găzduiește peste 3 milioane de ruși etnici și a fost tradițional unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, scrie Reuters, preluată de EURACTIV. Cu toate acestea, guvernul de la Astana nu a susținut ceea ce Moscova numește „operațiunea militară specială" în Ucraina și a făcut apel la pace.

Vizând în mod clar kazahii, anunțurile văzute de Reuters prezintă steaguri rusești și kazahe și sloganul „Umăr lângă umăr". Ele promit o plată unică de 495.000 de ruble rusești (5.300 de dolari) pentru cei care semnează un contract cu Armata rusă, împreună cu un salariu lunar de cel puțin 190.000 de ruble (2.000 de dolari) și beneficii suplimentare nespecificate.

Aceste anunțuri duc la un site web care oferă potențialilor recruți șansa de a se alătura Armatei ruse în regiunea Sahalin din Extremul Orient al Rusiei. Site-ul ar fi al Agenției de Dezvoltare a Resurselor Umane din regiunea Sahalin, o organizație înființată de guvernul local.

Operatorii centrului de apel nu au putut comenta asupra plasării anunțului, iar organizația nu a răspuns la întrebările trimise pe email.

Participarea la conflicte militare în străinătate în schimbul plății este ilegală conform legilor din Kazahstan.

Ministerul Informațiilor și Dezvoltării Sociale din Kazahstan nu a răspuns imediat unei solicitări de comentariu cu privire la aceste anunțuri.

Locuitorii altor state din Asia Centrală foste membre ale Uniunii Sovietice au declarat Reuters că unii dintre concetățenii lor s-au alăturat fie armatei ruse, fie grupurilor private de mercenari rusești precum Wagner, dar recrutarea are loc de obicei în Rusia, unde milioane de lucrători migranți uzbeci, tadjici și kirghizi lucrează.

„Un fost soț al surorii mele a murit în Lysychansk în octombrie anul trecut", a declarat un locuitor din Tadjikistan pentru Reuters, vorbind sub protecția anonimatului. „Unul dintre nepoții mei s-a alăturat grupului Wagner după ce a fost închis într-o închisoare rusă”.

În Kîrghîzstan, un localnic a fost condamnat la 10 ani de închisoare în mai pentru că s-a alăturat forțelor rusești în regiunea Luhansk din Ucraina. Ministerul de Externe rus a declarat săptămâna aceasta că ia în considerare o cerere din partea unui politician rus de a acorda cetățenia rusă acestui bărbat, astfel încât Moscova să poată exercita presiuni asupra Bișkekului pentru a-l elibera și a-i permite să se întoarcă în Rusia.

Numărul lucrătorilor migranți kazahi din străinătate este mult mai mic din cauza bogăției țării bazate pe petrol, cu toate că joburile în construcții în zonele controlate de Rusia din Ucraina sunt, de asemenea, promovate pe site-urile de anunțuri din Kazahstan.