Ministerul rus al Justiției a anunțat că a cerut interzicerea pentru "extremism" a "mișcării internaționale LGBT", o nouă ilustrare a întorsăturii ultraconservatoare din Rusia care s-a accelerat de la ofensiva împotriva Ucrainei.

Ministerul nu specifică în comunicatul de presă dacă vizează în general mișcarea LGBT+ din întreaga lume sau dacă desemnează una sau mai multe organizații existente, relatează La Libre Belgique.

Instituția nu a răspuns unei solicitări privind detalii din partea AFP.

Curtea Supremă a Rusiei trebuie să studieze această cerere de interdicție pe 30 noiembrie.

Ministerul a declarat că "a depus o cerere administrativă la Curtea Supremă (...) pentru a clasifica mișcarea socială LGBT internațională drept extremistă și pentru a-i interzice activitățile pe teritoriul Federației Ruse".

Președintele rus Vladimir Putin a urmat de ani de zile o politică descrisă drept homofobă și transfobă de mulți reprezentanți ai comunității LGBT+ și ai ONG-urilor.

De la lansarea ofensivei împotriva Ucrainei în februarie 2022, autoritățile ruse au sporit și mai mult măsurile conservatoare, în special împotriva persoanelor LGBT+, spunând că vor să elimine comportamentele considerate deviante și poziționându-se ca un bastion moral împotriva Occidentului considerat decadent.

Pentru mai multe organizații pentru drepturile omului, Vladimir Putin și regimul său duc o politică homofobă și transfobă. Kremlinul afirmă că indivizii sunt liberi de orientarea lor sexuală, dar că Rusia trebuie să protejeze copiii în fața propagandei occidentale care, potrivit Moscovei, neagă existența unui sex biologic.

Anunțul Ministerului Justiției a fost denunțat de organizații specializate.

"Puterea rusă uită încă o dată că comunitatea LGBT+ sunt oameni, cetățeni ai acestei țări ca oricare alții. Și acum nu vor doar să ne scoată din spațiul public, ci să ne interzică ca grup social", a reacționat la AFP Dilia Gafourova, directoarea fondului "Sphere", o asociație pentru apărarea drepturilor LGBT+ în Rusia.

"Este o măsură tipică a regimurilor represive și nedemocratice: persecutarea celor mai vulnerabili", a continuat ea, promițând să "lupte".

În luna iulie, parlamentarii ruși au adoptat o lege care vizează persoanele transgender, interzicându-le de la tranziții, inclusiv operații și terapii hormonale, și interzicându-le dreptul de a adopta copii.

Din 2013, o lege interzicea deja în Rusia "propaganda" care vizează minorii care au "relații sexuale netradiționale", text denunțat de ONG-uri ca instrument de reprimare a LGBT+.

La sfârșitul anului 2022, această lege a fost extinsă considerabil. Acum interzice "propaganda" LGBT+ în rândul tuturor publicului, în mass-media, pe internet, în cărți și filme.

Din acest motiv, un balet la Teatrul Bolșoi despre viața dansatorului sovietic Rudolf Nureiev, homosexual, a fost retras din repertoriu în primăvara anului trecut.

Din 2020, în Constituția Rusiei se precizează că mariajul este o uniune între un bărbat și o femeie, interzicând efectiv uniunile între persoane de același sex.

Principala organizație nonguvernamentală LGBT+ din Rusia, LGBT-Set ("Rețeaua LGBT", în rusă), a fost clasificat la sfârșitul anului 2021 drept "agent străin", o etichetă infamă care îi complică funcționarea și îl expune la amenzi, și chiar la o interzicere.

Din 2006, ONG-ul ajută minoritățile sexuale din toată Rusia, în special în republica rusă Cecenia, unde autoritățile le sunt deosebit de ostile.

Ziarul rus de opoziție Novaia Gazeta și mai multe ONG-uri au dezvăluit în 2017 că homosexualii au fost arestați și uneori torturați și uciși de poliția din Cecenia.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA